Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberec jako centrum drogové mafie? Ve městě by se mohl natáčet seriál Nelegál

Česká televize chystá šestidílnou minisérii s názvem Nelegál v hlavní roli s Karlem Rodenem. Vypráví příběh drogového dealera a policejního informátora, který se zaplétá s vietnamskou mafií. A místo, kde se děj seriálu odehrává? Liberec. Má to ale háček. Producenti seriálu chtějí od města třímilionovou pobídku, aby tu natáčeli, slibují přitom, že ve městě utratí mnohonásobně více peněz.

„Producentům bychom měli dát finanční pobídku tři miliony korun. Rozpočet seriálu je zhruba 75 milionů korun, z toho padesát by zůstalo ve městě,“ řekl Tibor Batthyány.

Podle něj by i přes téma seriálu šlo o výbornou reklamu. „Je to velká reklama, nepamatuji si, kdy se v Liberci natáčel seriál. Naposledy asi My všichni školou povinní,“ dodal.

Město ještě nikdy v historii filmařům pobídku nedalo. „Seriál by přiznal Liberec, odehrával by se ve skutečném Liberci. Natáčení by bylo mnohem náročnější a delší a na to navazují nejrůznější služby, jako je ochranka, zdvihací technika, catering, ubytování, kompenzace,“ vypočítal primátor.

Problém? Svázání města vietnamskou mafií

Batthyány připravil materiál, který by pobídku filmařům potvrdil, rada města jej ale neschválila. „Jako Změna jsme materiál v radě nepodpořili a nechystáme se ho podpořit ani v zastupitelstvu. Nepřijde nám, že by to byly efektivně vynaložené městské peníze, a pokud by šlo o to udělat městu propagaci, pak je otázka, zda zrovna tímto způsobem. Tedy svázání města s problematikou vietnamské mafie, která prodává pervitin,“ vysvětlil ekonomický náměstek Jan Korytář.

Materiál tak půjde ještě do zastupitelstva. V něm se rozhodne, zda se Liberec stane centrem vietnamské mafie. Pokud se zastupitelé nedohodnou, nejspíš se bude natáčet v Hradci. „Hradec se vyjádřil, že by chtěl, aby se série natáčela u něj,“ uzavřel primátor.

Připravovaná minisérie Nelegál

Vietnamská mafie v Česku ovládá víc než 70 procent trhu s pervitinem. V jejím čele stojí investoři nazývaní aj Bác (strýcové), kteří se zde usadili ještě v době komunismu a navenek se tváří jako vážení podnikatelé. Díky propracované a efektivní struktuře výroby jsou na ně klasické policejní postupy krátké. Policisté z protidrogového tak musí používat spíše praktiky tajných služeb – a často jdou i za hranice toho, co je vůbec legální. Příběh šestidílného seriálu zobrazí tři týdny v životě drogového dealera a policejního informátora Davida Frýdla, který působí v českovietnamské drogové mafii. Po vraždě své policejní spojky zůstává sám a po krku mu jdou obě strany – policie i mafie – a on hledá cestu, jak si zachránit život.(Česká televize)

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Nelegál, Česká televize, seriál, Liberec, natáčení, mafie, Karel Roden, materiál, Tibor Batthyány, Jan Korytář, My všichni školou povinní, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec jako centrum drogové mafie? Ve městě by se mohl natáčet seriál Nelegál  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.