Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Děd Ještěd, Sorela a Hubáček. Malé divadlo uvádí kabaret SIALská trojčata

Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let byl Liberec světovým městem architektury. Karel Hubáček tu se svými kolegy Masákem a Binarem založil ateliér SIAL, který se proslavil o celém světě. Liberecké divadlo tuto trojici připomíná originálním kabaretem, který má premiéru už tento pátek.

Hra s názvem SIALská trojčata připomíná osudy třech zmíněných architektů a také příběh nejslavnější stavby – hotelu a vysílače na Ještědu. „Stavba je vyvzdorovaná nejen na tehdejším režimu, ale i na technologiích tehdejší doby. Je vybojovaná i na materiálech, které v té době byly naprosto omezené, limitující," řekl režisér představení Radovan Lipus, jinak autor cyklu Šumná města a Šumné stopy.

Podle něj jsou autoři Ještědu hrdinové, kteří bojovali se složitými klimatickými podmínkami, ale i dobou, ve které žili a pracovali. „Byli stateční velmi i lidsky a občansky. Nepodlehli tlaku režimu, nezadali si s tou mocí, nešli snadnou cestou souhlasů a přitakání, zachovali vnitřní integritu a noblesu, což je inspirativní i v dnešní době," dodal.

Samotným hercům se Ještěd dostal pod kůži. „Na první čtenou zkoušku nás auto odvezlo na Ještěd do tamního salonku,“ řekl Václav Helšus, představitel Děda Ještěda a také jediný pamětník zlaté doby SIALu.

„Dodává tomu velkou míru autenticity tím, že si ty věci pamatuje a vnáší do toho svůj pohled a humor," uvedla dramaturgyně Lenka Chválová. Ve hře jsou pasáže, kde může Helšus uvést jakoukoli svou osobní vzpomínku. „Představení je o lidech a o době, kterou jsme všichni prožili a některé věci nejraději zapomněli a vytěsnili. Mně se na tom líbí, že i architektům se navzdory křupanům, co nám vládli, občas podařilo udělat něco krásného," řekl Helšus.

Na vzniku představení se kromě Lipuse podílel i architekt a herec David Vávra a dramaturg Národního divadla Milan Šotek. Autorem hudby je liberecký architekt Jiří Janďourek. Trojici architektů ztvární Tomáš Impseil, Jan Jedlinský a Petr Hanák.

Premiéra představení je v pátek 5. října v Malém divadle.

Štítky Sialská trojčata, SIAL, divadlo, DFXŠ, David Vávra, Ještěd, Karel Hubáček, představení, Metzlův dům, architekt, Liberec, Václav Helšus, architektura, ateliér, socialistický realismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děd Ještěd, Sorela a Hubáček. Malé divadlo uvádí kabaret SIALská trojčata  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.