Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Balet libereckého divadla uvede Dickensovu Vánoční koledu

Vánoční koledu připravilo pro předvánoční období Divadlo F.X. Šaldy v Liberci. Baletní podoba známého pohádkového příběhu britského spisovatele Charlese Dickense, který poprvé vyšel před 175 lety, nahradí po pěti sezonách v repertoáru Louskáčka. Jde o originální titul, v baletní podobě nebyla Vánoční koleda v Česku nikdy uvedena. Autorem představení je dlouholetý sólista baletu plzeňského divadla Richard Ševčík, hudbu pro balet složil Jan Matásek.

Vánoční koleda není pro Ševčíka první zkušeností s Dickensem, pro plzeňské divadlo už připravil Olivera Twista. „Vánoční koleda mi připadala velmi strašidelná, zaujala mě, Dickens píše velmi zajímavé věci a nejsou úplně tradiční," řekl autor představení Richard Ševčík, pro kterého byla práce na příběhu první zkušeností s libereckým souborem. Původně chtěl vytvořit pohádkové představení pro děti, ale nakonec ho obohatil o projekce, duchy a zajímavosti, aby to děti bavilo a příběh měl spád.

Dickensův vánoční příběh se už dočkal řady zpracování. Příběh chamtivého staříka Vydřigroše (z anglického Scrooge) začíná na Štědrý den, kdy se mu zjeví duch zesnulého obchodního společníka. Ten ho varuje, že jeho duše nikdy nenajde klid, pokud nezmění své hamižné způsoby a nestane se lepším člověkem. O to, že se v něm ozve zvědomí, se zaslouží tři duchové, kteří mu ukážou obrazy z jeho minulosti, přítomnosti a budoucnosti a poskytnou mu možnost nápravy. „Na hudbě jsme s Janem Matáskem pracovali rok, chtěl jsem symfonický orchestr," řekl Ševčík.

Představení je určené hlavně pro rodiny s dětmi. Příběh je stejně jako Dickensova předloha zasazen do poloviny 19. století a diváka kostýmy i výpravou zavede do viktoriánské Anglie. Na jevišti se vystřídá všech 15 členů libereckého baletního souboru, někteří i ve třech rolích. V hlavní roli starého lakomce se představí dlouholetý člen baletního souboru Jaroslav Kolář a talentovaný australský tanečník Rory Ferguson, který na sebe loni upozornil nominací na Cenu Thálie za roli důstojníka Pavla Maliny v Petrolejových lampách.

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky divadlo, premiéra, balet, Liberec, Charles Dickens, vánoční koledy, představení, Jan Matásek, Česko, Štědrý den, Jaroslav Kolář, hudba, Anglie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Balet libereckého divadla uvede Dickensovu Vánoční koledu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.