Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Památky v zimě nespí. Sychrov je otevřený, na Lemberku točí Vejdělek

Památky v Libereckém kraji přes zimu nespí, například zámek Sychrov je pro návštěvníky i mimo hlavní turistickou sezonu otevřený od pondělí do neděle. Nedaleký zámek Lemberk u Jablonného v Podještědí zase obsadili filmaři. Jinde využívají zimní přestávku k velkému úklidu, opravám a restaurátorským pracím.

„Sychrov je jednou z mála památek v kraji, které jsou otevřené celoročně, a to už od 70. let minulého století,“ řekl sychrovský kastelán Miloš Kadlec.

Přes zimu není tolik turistů

Sychrov se řadí k nejvýznamnějším novogotickým stavbám v zemi a od roku 1995 je národní kulturní památkou. Zdejší sbírka portrétů je považována za největší kolekci francouzského portrétního umění ve střední Evropě. Je nejnavštěvovanější památkou Libereckého kraje, loni jím prošlo 115 329 lidí. Největší zimní návštěvnost zažíval podle Kadlece zámek kolem roku 2000, kdy sem mířily celé autobusy hlavně rusky mluvících turistů. „Dnes už je zájem menší, konkurence je velká, i tak ale v lednu Sychrov navštívilo kolem 1500 lidí," dodal kastelán.

Zámek je přes zimu pro návštěvníky otevřený od 10:00 a poslední prohlídka začíná ve 14:00. Na první prohlídku Sychrova v sobotu vyrazila desítka turistů. „Jsem milovníkem památek a mimo sezonu je tu lidí mnohem míň než v sezoně," pochvaloval si jeden z návštěvníků, který na Sychrov přijel z Prahy. Mimo sezonu jsou pro návštěvníky připravené dvě trasy - základní okruh Novogotický klenot Rohanů, který představuje honosně zařízené královské apartmá a také třeba reprezentační prostory. Druhý okruh zavede návštěvníky za zlatým pokladem a představí práce klenotníka Františka Khynla pro takové značky jako Tiffany nebo Cartier.

Poslední aristokratka

Rušno je také například na nedalekém Lemberku, kde v těchto dnech natáčí Jiří Vejdělek filmovou adaptaci knižních bestsellerů Poslední aristokratka. Pro památky v kraji není ale podle Kadlece filmování ničím novým, každý z hradů či zámků už byl kulisou v nějaké pohádce, filmu či seriálu. „Liberecko patří k velice oblíbeným filmařským destinacím, odvíjí se to už od 30. let minulého století. Po roce 1989 se k nám velice často vracejí i zahraniční produkce. Nejvíc se natáčí právě na Sychrově, kdy není rok, aby se tu něco netočilo," řekl kastelán. Ročně si tak podle něj hrady a zámky NPÚ v kraji vydělají kolem milionu korun.

Autoři | Foto Státní zámek Sychrov

Štítky památky, počasí, Liberecký kraj, Sychrov, Lemberk, zima, purkrabí, Jablonné v Podještědí, zámek, Poslední aristokratka, Jiří Vejdělek, František Khynl, střední Evropa, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památky v zimě nespí. Sychrov je otevřený, na Lemberku točí Vejdělek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.