Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Restaurování morového sloupu se stalo kulturním počinem v Liberci

Restaurování barokního morového sloupu je nejvýznamnějším kulturním počinem v Liberci za loňský rok. Anketu třetím rokem uspořádala radnice, má podnítit větší zájem veřejnosti o kulturní dění v pátém největším městě republiky. Výsledky vyhlásila radnice v pondělí, porota vybírala z 25 nominací. Na druhém místě se umístila výstava v Oblastní galerii nazvaná Sudek, Funke, Drtikol a na třetím představení libereckého divadla F. X. Šaldy SIALská trojčata. Původní hra je poctou tvůrcům Ještědu a zároveň zakladatelům architektonického studia SIAL.

Podle náměstka primátora Ivana Langra (SLK) restaurování 300 let starého sloupu mezi význačné kulturní počiny zcela jistě patří. „Je to nejvýznamnější figurální památka na území města," řekl Langr. Sloup, jehož restaurování stálo 649 tisíc korun, vytvořil Matyáš Bernard Braun.

Poděkování za záchranu před morem

Základní kámen byl podle historických pramenů položen v roce 1719 a slavnostně vysvěcen o rok později. Sloup s postavami sv. Jana Nepomuckého, sv. Floriána, sv. Šebestiána, sv. Rocha a Pannou Marií na vrcholu byl postaven patrně jako poděkování za záchranu před morem z roku 1680, kdy ve městě na tuto nemoc zemřelo asi 300 lidí.

Sloup stával na Sokolovském náměstí, odkud byl v roce 1877 přenesen na místo někdejšího hřbitova, do dnešní barokní zahrady u kostela Nalezení sv. Kříže. Veřejnosti tato památka běžně přístupná není, částečně by se to mělo podle Langra změnit od května. Zatím se k ní budou moci zájemci dostat dvakrát týdně, pravděpodobně ve středu a sobotu. „Začneme koncertem v sobotu 4. května," dodal náměstek. Sloup převzalo město do správy loni od římskokatolické církve, která na jeho opravu neměla peníze.

Houslista a výstava

První ročník vyhrála Německo-česká výstava 1906/2016, kterou uspořádaly Severočeské muzeum a Oblastní galerie. Projekt tehdy připomněl výjimečnou událost z roku 1906, kdy velkolepou výstavu českých Němců v Liberci navštívilo 1,2 milionu lidí. V roce 2017 se Kulturním počinem Liberce stalo vítězství desetiletého houslisty Milana Kostelence na mezinárodní soutěži. Uspěl na 59. ročníku soutěže mladých houslistů Kociánovo Ústí.

Konkurence v anketě každý rok roste, v prvním ročníku porotci vybírali z 18 nominací a ve druhém z 19. Tipy radnici zasílají instituce i jednotlivci. Soutěž má připomenout zajímavé kulturní akce a projekty spojené s Libercem. „Včetně těch, které nejsou určeny pro většinového diváka, návštěvníka či posluchače," dodal Langr.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky kultura, ocenění, Liberec, kulturní počin, výstava, radnice, morový sloup, Ivan Langr, SIAL, Ještěd, divadlo, Matyáš Bernard Braun, představení, Panna Marie, Jan Nepomucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Restaurování morového sloupu se stalo kulturním počinem v Liberci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.