Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hvězdou Valdštejnských slavností bude Aneta Langerová

Tradiční Valdštejnské slavnosti se blíží. Už nyní začal předprodej vícedenních vstupenek. K dostání jsou v Turistickém informačním centru. Nechce se vám platit? Pak si pořiďte dobový kostým a vstup máte zdarma.

Valdštejnské slavnosti připravují už počtrnácté ve Frýdlantu na Liberecku. Atraktivní program, v němž nechybí historické bitvy, vojenské ležení ani jarmark, pravidelně v květnu do města přiláká kolem 30.000 návštěvníků. Slavnosti, které se uskuteční od 17. do 19. května, zahájí stejně jako v minulých letech páteční koncert. Hlavním hostem bude letos Aneta Langerová se svojí kapelou, řekla mluvčí frýdlantské radnice Martina Petrášková.

Turistické informační centrum v přízemí historické radnice už zahájilo předprodej zvýhodněných dvou- a třídenních vstupenek. „Od začátku března prodáváme výhodnější dvoudenní vstupenky na sobotu a neděli za 180 korun a třídenní vstupenku na všechny dny slavností za 230 korun,“ doplnila vedoucí infocentra Marie Kolářová. V době slavností už budou vstupenky o 20 korun dražší. Na slavnosti je možné se dostat i zdarma, podmínkou je ale dobový renesanční či barokní kostým. Jinak mají vstup zdarma jen děti do 130 centimetrů a postižení včetně doprovodu.

Frýdlant je od roku 1992 městskou památkovou zónou, především díky svému středověkému uspořádání, které se v nezměněné podobě zachovalo dodnes. Cenné jsou i renesanční a barokní domy, které náměstí obklopují. Právě na náměstí, na nádvoří historické radnice ale také přímo v radnici se odehrává hlavní program slavností. Náměstí obsadí trhovci se svými stánky, zapojuje se ale také zámek, v městském parku mají vojáci ležení i s lazaretem.

Ve dvou bitvách v sobotu a v neděli se pravidelně utkává kolem 600 vojáků v historické zbroji. Přijíždějí vojáci nejen z Česka a Slovenska, ale také z Německa a Polska, někdy až z Itálie. „Valdštejnské slavnosti už dnes mají mezinárodní ráz a řadí se k významným bitvám,“ řekl Miroslav Kněbort, který léta vystupuje v roli frýdlantského vévody Albrechta z Valdštejna.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky valdštejnské slavnosti, kultura, Frýdlant, slavnost, vstupenka, Aneta Langerová, radnice, Albrecht z Valdštejna, Miroslav Kněbort, Liberecký kraj, Itálie, Německo, Polsko, Česko

Hvězdou Valdštejnských slavností bude Aneta Langerová  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.