Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Co je v každé čtvrti Liberce to nej? To ukazují nové mapy

Poznejte Liberec, tak zní název projektu, který má za cíl přinést turistům ale i místním přehled nejzajímavějších míst i budov v každé čtvrti. Liberec zatím vytvořil tři mapy čtvrtí Staré Město, Nové Město a Kristiánov. Do budoucna plánuje i komentované prohlídky.

Liberec začal vydávat mapy jednotlivých čtvrtí s vyznačením nevšedních míst či pozoruhodných staveb. Určené jsou hlavně pro místní obyvatele. Cílem je podnítit jejich zájem o město, ve kterém žijí, řekla pověřená vedoucí Městského informačního centra Pavlína Sacherová.

Infocentrum pro zájemce chystá i komentované prohlídky jednotlivých čtvrtí, první budou už poslední březnovou sobotu. Jejich součástí bude i návštěva věznice, první velké administrativní budovy vybudované v Liberci. „Jako odbor cestovního ruchu, kultury a sportu jsme především na to, abychom lákali lidi k nám do Liberce, ale zároveň víme, že Liberec je i pro lidi, kteří v něm bydlí. A nechceme z něj udělat jen turistickou atrakci, ale chceme i lidi, kteří tady žijí, podnítit k tomu, aby se zajímali o to město,“ uvedla Sacherová.

Projekt nazvaný Poznejte Liberec je na počátku, město zatím vydalo mapy tří čtvrtí. Každý rok chce přidat další tři. Jako první vznikly mapy čtvrtí v centru, které patří k nejstarším - Staré Město, Nové Město a Kristiánov. Zdarma jsou k dostání v infocentru, dají se i stáhnout z webu.

Třeba o Novém Městě se mohou zájemci dozvědět, že zahrnuje nejen oblast Sokolovského náměstí s hlavním kostelem Liberce a nejstaršími dochovanými hrázděnými domky ve městě, ale i oblast kolem ulice Na Ladech, kde se narodil herec Vlasta Burian a kde jsou romantická zákoutí. Do této čtvrti náleží i Kailův vrch, který kdysi sloužil k bělení prádla.

Nachází se v ní také nejstarší škola ve městě či vazební věznice postavená v roce 1877 v toskánském stylu. Právě v této čtvrti budou první prohlídky s průvodcem, které se konají ve čtyřech časech v sobotu 30. března. Protože trasa zahrnuje i prohlídku interiérů vazební věznice, je nutno se zaregistrovat dopředu na informačním centru do 22. března.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky mapa, Liberec, čtvrť, zajímavost, Liberec V-Kristiánov, Vlasta Burian, projekt

Co je v každé čtvrti Liberce to nej? To ukazují nové mapy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.