Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Byl u bitev proti Napoleonovi. Muzeum restauruje necesér maršála Radeckého

V libereckém muzeu sice probíhá rekonstrukce, to ale neznamená, že se nic neděje. Nadále dochází například k restauracím muzejních exponátů, aktuálně neceséru slavného vojevůdce maršála Radeckého.

Necesér je vlastně takový cestovní kufřík, v devatenáctém století se ale vyráběl ze dřeva. Radeckého necesér je z masivu exotického dřeva s mnoha přihrádkami s desítkami nejrůznějších cestovních, stolovacích nebo toaletních předmětů. „Obdobné neceséry používali na svých cestách Napoleon Bonaparte, ruský car Alexandr I. nebo rakouská císařovna Sissi,” připomíná Andrea Fulková z krajského úřadu, který na restauraci sbírkových předmětů přispívá.

Necesér je v Liberci od roku 1918

Vzácný kousek neceséru má muzeum ve svých sbírkách od roku 1918, kdy ho do Liberce věnovali potomci Radeckého. Necesér je v takovém stavu, že některé části se budou muset vyměnit. „Nahradí se přesnými kopiemi, jiné se budou muset opravit kvůli poškození během užívání nebo i kvůli neodbornému restaurátorskému zásahu z minulosti,” upřesnil ředitel muzea Jiří Křížek.

Necesér Radeckému sloužil také jako psací stůl. „Po vyklopení dvojitého víka se objeví "tajné" přihrádky na papíry a psací pomůcky,” dodala Fulková.

V bočních stěnách jsou také dva nenápadné otvory, které podle odborníků sloužily k připevnění neceséru ke stolu nebo podložce při cestování kočárem. „Odšroubování kazety pak lze provést pouze, pokud je necesér odemčený a otevřený. Jednalo se o jednoduché, ale důmyslné zabezpečovací zařízení proti krádeži.”

Necesér vyrobili řemeslníci v dílně Martina-Guillaume Biennaise z Paříže, která se stala dvorním dodavatelem pro francouzskou císařskou rodinu a většinu evropských panovníků.

Maršál Radecký

Významný vojenský velitel a stratég, ale také politik je považován za jednoho z nejlepších vojevůdců devatenáctého století. Byl autorem spojeneckých plánů rozhodující bitvy Napoleonských válek –​ bitvy u Lipska, kde jeho armáda porazila Napoleona. Především v rakousku připomíná rodáka ze Sedlčan řada pomníků, jeden ale najdeme i na Malé Straně. Johan Strauss starší na jeho počest složil slavný Radeckého pochod.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky maršál Radecký, vojevůdce, necesér, muzeum, Josef Václav Radecký z Radče, Napoleon Bonaparte, Alexandr I., Liberec, Jiří Křížek, Johan Strauss, Rakousko, Paříž, Lipsko

Byl u bitev proti Napoleonovi. Muzeum restauruje necesér maršála Radeckého  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.