Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zámek Svijany už je otevřený. Na letošek si připravil i několik novinek

Zamiřte na zámek Svijany, jeho brány jsou již turistům otevřené. Navíc nabízí speciální prohlídky, a to i pro ty nejmenší návštěvníky.

Stejně jako řada dalších památek v Libereckém kraji i zámek Svijany se včera po zimě otevřel návštěvníkům. Zdejší expozice představuje unikátní nálezy z blízkého okolí, ale i zajímavosti odhalené při opravě areálu. Patří k nim třeba více než 3000 let stará bronzová jehlice, středověká pec na chleba nebo tajná chodba. Nejcennějším exponátem je zřejmě bronzový poklad takzvaných svijanských labutěk. Už v dubnu zámek nabídne i noční prohlídky s odborným výkladem archeologa Petra Brestovanského, který je spoluautorem expozice.

„Zájem o prohlídky zámku registrujeme již několik týdnů, proto jsme nechtěli se zahájením sezony čekat až na duben,“ řekl manažer Zámku Svijany Libor Stejskal. Památka, která v minulých letech prošla nákladnou rekonstrukcí, dnes zahajuje čtvrtou turistickou sezonu. Speciální prohlídky připravil zámek také pro nejmenší návštěvníky. Ti budou od června moci absolvovat zábavné procházky zámkem se zámeckým skřítkem. Čekají na ně soutěže, úkoly a hádanky. Na oslavu třetího výročí otevření chystají ve Svijanech 22. června Zámecké slavnosti.

Zámek nabízí i možnost vydat se po stopách historie prostoupené záhadami prostřednictvím zámecké zážitkové hry Arcana, která zájemce provede zámkem a jeho historií za pomoci herní aplikace v tabletu nebo telefonu. „Moderní technologie využívá i projekt rozšířené reality na zámku Svijany. Jeho tvůrci prostřednictvím mobilní aplikace přenesou návštěvníky do doby bronzové a umožní jim důkladně si prohlédnout pec na pečení chleba, svatyni, chýši, jehlici a další nálezy z doby bronzové přímo v terénu,“ doplnila mluvčí zámku Radka Vavroušková.

Svijanský zámek

Vznikl z původní renesanční tvrze, kterou vystavěl stejně jako nedaleký Pivovar Svijany v polovině 16. století Jaroslav z Vartemberka. Mezi jeho vlastníky byli i Valdštejnové a Rohanové. Po bitvě na Bílé hoře zámek už nesloužil jako šlechtické sídlo, byl jen správní budovou. Objekt chátral, nejvíc dostal zabrat za socialismu, kdy prošel necitlivou přestavbou a léta sloužil jako ubytovna. Pivovar Svijany investoval do jeho obnovy miliony korun. V zámku je i expozice věnovaná lázeňství a pivovarnictví, přístupné je podzemí a také zrekonstruovaná kaple. Součástí areálu je hotel a restaurace.

Autoři | Foto zameksvijany.cz

Štítky Zámek Svijany, prohlídky, zámek, Svijany, Pivovar Svijany, Liberecký kraj, bitva na Bílé hoře, Valdštejnové

Zámek Svijany už je otevřený. Na letošek si připravil i několik novinek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.