Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Šaldovo divadlo připravuje světovou premiéru adaptace románu Karolíny Světlé

Divadlo F. X. Šaldy v Liberci připravuje pro novou divadelní sezonu 12 premiér. Bude to o dvě méně než v uplynulé sezoně, důvodem je modernizace vzduchotechniky a topení v historické budově velkého divadla, které kvůli tomu zůstane zřejmě až do konce října uzavřené. Přesto divadlo chystá jednu světovou premiéru, kterou bude adaptace Vesnického románu Karoliny Světlé. Pod názvem Sylva ji uvede v červnu příštího roku.

„Karolina Světlá je velmi spjatá s naším regionem. Je to zvláštní, ale její román Kříž u potoka se objevil na jevišti asi dvakrát, možná třikrát, ale u nás nikdy. Vesnický román, opravdu nádherná knížka, se neobjevil nikdy. Ani Karolina Světlá se v Liberci nikdy nehrála, v minulosti se hrála jen Hubička, kde byla Světlá autorkou námětu k opeře," řekl šéf liberecké činohry Šimon Dominik. Šaldovo divadlo tak podle něj pokračuje v linii, kdy se divákům snaží nabídnout místní témata nebo místní příběhy.

Pohádka Salmana Rushdieho

Činohra připravuje pro příští sezonu také dvě české premiéry. V prosinci uvede na scéně Malého divadla výpravnou pohádku indicko-britského spisovatele Salmana Rushdieho Hárún a Moře příběhů. V únoru se také v Malém divadle uskuteční premiéra komorního příběhu nejhranějšího současného francouzského dramatika Floriana Zellera Syn. Diváci se ale podle Dominika mohou těšit také na Paní z moře jednoho z nejslavnějších klasiků světového dramatu Henrika Ibsena. Pod Ještědem poprvé se bude hrát adaptace slavné detektivky Aghaty Christie Vražda v Orient expresu. Divadlo v premiéře uvede také komedii Francise Vebera Blbec k večeři.

Tři tituly připravuje pro novou divadelní sezonu operní soubor Šaldova divadla. V prosinci uvede v premiéře Příhody Lišky Bystroušky Leoše Janáčka, liberecké divadlo operu naposledy nastudovalo v roce 2003. Po ještě delší odmlce se na prkna libereckého divadla vrací Mozartova opera Don Giovanni. Operní sobor ji podle dramaturgyně Lindy Keprtové nastudoval naposledy v roce 1991. Na květen operní soubor připravuje premiéru Lovců perel George Bizeta, operu uvidí diváci v Liberci poprvé.

Sluha dvou pánů

Tři premiéry chystá na příští sezonu také divadelní soubor. První premiérou ve velkém Šaldově divadle bude po rekonstrukci vzduchotechniky baletní komedie Sluha dvou pánů inspirovaná klasickou divadelní hrou italského dramatika Carla Goldoniho. V dubnu uvede divadlo v premiéře balet Amadeus podle předlohy stejnojmenného filmu Miloše Formana. Autorem režie i choreografie je jeden z nejvýznamnějších slovenských choreografů a režisérů, tanečník Ján Ďurovčík. Poslední baletní premiérou bude taneční drama podle předlohy maďarského spisovatele Ference Mojnára Liliom.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky divadlo, premiéra, Liberec, kultura, Karolina Světlá, román, Divadlo F. X. Šaldy, opera, Salman Rushdie, Henrik Ibsen, Georges Bizet, Carlo Goldoni, Miloš Forman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šaldovo divadlo připravuje světovou premiéru adaptace románu Karolíny Světlé  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.