Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Galerie připravila velkou výstavu Josefa Jíry, lidé si mohou k prohlížení obrazů sednout

Uznávaný maloskalský malíř Josef Jíra vystavuje v hlavním výstavním sále liberecké Oblastní galerie. Návštěvníci si mohou více než 70 jeho děl prohlížet i vsedě.

„Instalace akcentuje divadelní prvek. Takže jsou tam židle a lidé si mohou sednout jako v divadle a vnímat jednotlivé scény," řekla dnes novinářům před zahájením výstavy její kurátorka Zuzana Štěpanovičová.

Uspořádání do labyrintu a náměstíček

Nezvyklé instalaci podle ní odpovídá i uspořádání panelů s obrazy, je diagonální. „Je to poprvé, kdy galerie zvolila tento typ uspořádání. Vytváří to na jednu stranu labyrint a na druhou taková náměstíčka, kde se dostáváme do intimního stavu s obrazem," řekla kurátorka. Výstava se koná v roce, kdy by se Jíra dožil 90 let. Svérázný obyvatel Malé Skály na Jablonecku, kde bydlel a tvořil od poloviny 60. let, zemřel před 14 lety. Výstava je průřezem jeho zhruba padesátileté tvorby. „Od Jírovy smrti v roce 2005 se neuskutečnila žádná jeho souborná výstava," uvedla Štěpanovičová.

Za svůj život Jíra vytvořil stovky obrazů, výstava podle kurátorky nabízí jakýsi panoramatický pohled na jeho tvorbu. „Od prvních, ještě školních obrazů s charakterem impresionismu přes velké obrazové cykly 60. až 80. let až po nástin vývoje v pozdním období," řekla. Na výstavě jsou obrazy z cyklů Velikonoce, Oči, Cirkus, Milenci, Člověk a kůň či Protiválečný cyklus. Nechybí ani obrazy z koncertů, hospod či kaváren. Na jednom je zachycen i pohřeb spisovatelky Jarmily Glazarové, na dalších jsou portréty jeho přátel, spisovatele Bohumila Hrabala či herců Josefa Kemra a Vlastimila Brodského. Jsou tam i díla inspirovaná zahraničními cestami, například pařížská katedrála Notre Dame.

Galerie vydala i Jírův deník z léčebny

Výstava Divadlo světa potrvá do 29. září a galerie k ní vydává i publikaci nazvanou Život bez rukávů. Jde o Jírův deník z protialkoholní léčebny U Apolináře, kde strávil na přelomu let 1970 až 1971 tři měsíce. Obsáhlou předmluvu k deníku napsal Hrabal. „Deník ukazuje kromě ryzího člověčenství Josefa Jíry i jeho osobitý způsob výtvarného myšlení," dodala kurátorka.

Autoři | Foto

Štítky galerie, lázně, liberec, výstava, Josef Jíra, Bohumil Hrabal, malíř, Velikonoce, Vlastimil Brodský, Josef Kemr, Jarmila Glazarová, labyrint, Malá Skála, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerie připravila velkou výstavu Josefa Jíry, lidé si mohou k prohlížení obrazů sednout  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.