Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Vystoupila ze stínu slavného manžela. Galerie vystavuje dílo světově uznávané výtvarnice Kolářové

Na málo známé koláže a fotografie světově uznávané výtvarnice Běly Kolářové láká Oblastní galerie v Liberci. Podle kurátorky výstavy Marie Klimešové její dílo patří k vrcholům experimentální fotografie.

„Jak se ukazuje, má takový úspěch ve světě a už zvolna i tady u nás, protože to její dílo, přestože se uzavřelo už před delší dobou, tak je pořád velice svěží. Překonalo dobu, kdy vznikalo a zůstalo pořád velmi živé, velmi přitažlivé, velmi inspirativní," řekla Marie Klimešová.

Ve stínu manžela Jiřího

Kolářová podle ní dlouho zůstávala ve stínu svého manžela Jiřího, který od 40. let minulého století patřil mezi významné postavy české kulturní scény. „Dlouho se o ní nevědělo, až po smrti jejího manžela se to začalo obracet. Ve světě je dnes považována za jednu z nejzajímavějších ženských autorek poválečného období," uvedla kurátorka.

Výtvarnice začala fotografovat v 50. letech a od roku 1961 začala experimentovat s takzvaným umělým negativem a kresbami světlem. Právě fotografie a fotogramy z tohoto období jsou na liberecké výstavě zastoupeny nejhojněji. „Rozhodli jsme se vsadit na méně známé soubory, které vypovídají nejen o jejím citlivém a hravém přístupu k tvorbě, ale také o jejím zaujetí fenoménem času, světla a pohybu," uvedla druhá z kurátorek Markéta Kroupová.

Asambiáž bez názvu

Na výstavě je také asambláž "Bez názvu", která byla poprvé a naposledy k vidění na skupinové výstavě Někde něco ve Špálově galerii v Praze v roce 1969. „Kolářová zde sestavila jakousi didaktickou tabuli vztahující se k historii pěstování obilí," dodala Klimešová.

Fotografie a koláže Kolářové, která zemřela před devíti lety, budou v liberecké galerii do konce září. Na druhé hlavní letní výstavě galerie je přes 70 obrazů malíře Josefa Jíry. Návštěvníci galerie se mohou také seznámit s tvorbou Tomáše Kajánka, který se dlouhodobě zabývá tématem virtuální manipulace s lidským tělem a jeho vztahem k objektům, nástrojům, či situacím, které testují jeho hranice. Častým inspiračním zdrojem jeho práce je youtube a jiné platformy pro sdílení obsahu. Jeho výstava bude v galerii do 8. září.

Autoři | Foto

Štítky galerie, lázně, Liberec, kolářová, Běla Kolářová, výstava, manželé, Marie Klimešová, Josef Jíra, YouTube, koláž, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Vystoupila ze stínu slavného manžela. Galerie vystavuje dílo světově uznávané výtvarnice Kolářové  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.