Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Frýdlant ožije jazzovou dílnou. Sjedou se sem milovníci jazzu z celého světa

Do Frýdlantu se opět sjedou milovníci jazzu. Koná se zde další ročník Letní jazzové dílny Karla Velebného. Během týdne proběhne celá řada kurzů ale také koncertů. A hudebníci vystoupí i na frýdlantském nádvoří.

Více než dvě stovky příznivců jazzu se na týden znovu sjedou do Frýdlantu na Liberecku. Letní jazzová dílna Karla Velebného se uskuteční už pošestatřicáté. Týdenní seminář je nejstarším specializovaným kurzem v České republice, na kterém převážně mladí hudebníci a zpěváci pronikají do tajů jazzové interpretace. Do Frýdlantu se sjedou muzikanti nejen z České republiky, ale i ze Slovenska, Rakouska, Indie, Itálie a USA, informovala mluvčí frýdlantské radnice Martina Petrášková.

„Frýdlant je pokaždé kus pozitivně prožitého času s mladými i starými i s inteligenty i s paky a co bude existovat, bude oázou jazzové inspirace v duchu Karla Velebného. Kdo tam nebyl, neví, co je líheň českého jazzu a improvizace vůbec. Ať žije,“ prohlásil Jiří Stivín, který je už tradičně lektorem hry na flétnu. Lektorů je celkem 19 a tradičně nebudou chybět ani zahraniční, z USA letos přijedou Lee Andrew Davison, Neil Wetzel a Skip Wilkins.

Týdenní setkání příznivců jazzu se ve Frýdlantu koná pravidelně od roku 1984. Výjimkou byl jen rok 2010, kdy musely být kurzy kvůli bleskovým povodním přesunuty do Přerova. Zakladatelem byl muzikant a zasvěcený propagátor díla Járy da Cimrmana Evžen Hedvábný známý také jako Karel Velebný. „Ke třicátému výročí jeho úmrtí vyjde v srpnu brožurka Hedvábné vzpomínání, která osobnost zakladatele a patrona Letní jazzové dílny přiblíží i těm, kdo se narodili příliš pozdě, než aby ho mohli potkat,“ doplnil za organizátory Aleš Benda.

Od soboty se budou každý večer setkávat v sále restaurace Beseda lektoři i frekventanti na společných jam sessions. „V úterý 13. srpna 2019 bude na frýdlantské radnici zahájena výstava fotografií Jazz World Photo 2019 a po vernisáži zahrají od 18:00 hodin na nádvoří frýdlantské radnice lektoři Letní jazzové dílny především seniorům,“ doplnila Martina Petrášková. O den později vystoupí lektoři v různých sestavách na koncertě na nádvoří frýdlantského zámku a 15. a 16. srpna se uskuteční koncerty frekventantů kurzů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Frýdlant, jazzová dílna, Karel Velebný, jazz, hudba, koncert, nádvoří, dílna, radnice, Česko, USA, Indie, Itálie, Rakousko

Frýdlant ožije jazzovou dílnou. Sjedou se sem milovníci jazzu z celého světa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.