Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Severočeské muzeum představí v nové expozici vzácnou renesanční skříňku z 16. století

Po dokončení rekonstrukce Severočeského muzea uvidí návštěvníci celou řadu nových expozicí. Mezi nově vystavenými objekty bude i vzácná skříňka na pašijové náčiní ze Španělska.

Aktuálně prochází malovaná a zlacená renesanční skříňka z 16. století restaurací. „Skříňku zakoupilo u starožitníka Julia Böhlera v Mnichově v roce 1894,“ komentoval mluvčí kraje Jan Mikulička. Postupně se zjistilo, že se skříňka užívala na pašijové náčiní.

Skříňka je zdobena různými reliéfy připomínající závěr Kristova života a další biblická témata. Na skříňce se výrazně podepsal čas. „Objevily se praskliny, drobná poškození a malby zdegradovaly,“ dodal Mikulička. Původní krásu dodají skříňce restaurátorské práce. Praskliny vyplní a povrch zaretušují. „Skříňka bude umístěna v nové expozici uměleckých řemesel ve druhém podlaží muzea,“ řekl Jan Virt, kurátor Severočeského muzea v Liberci.

Autoři | Foto Severočeské muzeum

Štítky expozice, muzeum, Severočeské muzeum, renesanční skříňka, Severočeské muzeum v Liberci, Španělsko, Mnichov

Severočeské muzeum představí v nové expozici vzácnou renesanční skříňku z 16. století  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.