Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nová podlaha, zamítnutá rekonstrukce. Kino Varšava vstupuje do šesté sezóny

Kino Varšava startuje svoji 6. sezonu po svém znovuotevření v roce 2012 s novou podlahou v sále. Celá podlaha byla přitom financována z veřejné sbírky, kterou založil spolek Kino Varšava v roce 2014.

„Je skvělé, že lidé stále věří, že se kino podaří zrekonstruovat. Na veřejnou sbírku už občané poslali přes 300 tisíc korun. Veškeré prostředky šly do oprav a rekonstrukcí kina Varšava,“ řekl ředitel kina Varšava Ondřej Pleštil.

Část materiálu a prací dodaly stavební firmy, největší práci ale odvedli dobrovolníci, díky kterým se podařilo byť provizorní dřevěnou podlahu v sále položit. Za finanční prostředky, které byly k dispozici, bylo uděláno maximum.

První část rekonstrukce město zamítlo

Celková rekonstrukce kina je zatím otázkou času, protože současné vedení města jejé první část ve výši 20 milionů korun v roce 2018 zamítlo. Zato však podpořilo podání projektové žádosti EU Cinemas as Innovation Hubs, kterou spolek Kino Varšava bude podávat v září.

„V případě úspěchu tohoto projektu bude možné získat prostředky v řádu desítek tisíc EUR na dramaturgii v letech 2020-21. Na projektu spolupracujeme s našimi německými partnery z Kulturfabrik MEDA z Mittelherwigsdorfu a pouliční galerií Ahoj nazdar čau,“ uvedla produkční Jitka Mrázková.

Kino podzimní sezonu 2019–20 otevírá v pondělí 2. 9. „Diváci se mají na co těšit. Začínáme filmovou přehlídkou toho nejlepšího
z Karlovarského filmového festivalu – KVIFF. Diváci uvidí islandský film Bilýbílý den či dokument Diego Maradona o fenomenálním argentinském fotbalistovi. 25. 9. diváci uvidí festival krátkých animovaných filmů Anishort,“
uvedl k zářijové filmové skladbě dramaturg kina Varšava Jakub Němeček.

Dny evropského dědictví

„Podzimní sezona bude nabitá i dalšími kulturními akcemi. 26. 9. zahraje v kině alternativní kapela RichMek, v říjnu nás čeká Surf festival, na konci listopadu pak oblíbená stand up show Na stojáka,“ řekl produkční Marek Jiran.

Kino Varšava otevírá v pondělí 2. 9. První větší akce bude celodenní otevření objektu v rámci Dnů evropského dědictví (EHD) v sobotu 7. 9.

Tisková zpráva | Foto Kino Varšava

Štítky Kino Varšava, podlaha, kultura, filmy, rekonstrukce, Varšava, kino, Dny evropského dědictví, Evropská unie, Diego Maradona, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, veřejná sbírka

Nová podlaha, zamítnutá rekonstrukce. Kino Varšava vstupuje do šesté sezóny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.