Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Začíná nová sezóna večerů Science Café. Prvním hostem bude jazykovědec Oliva

V libereckém knihkupectví Fryč začíná už ve středu nová sezóna populárně-naučných přednášek a debat s názvem Science Café Liberec. Prvním hostem bude jazykovědec Karel Oliva, připravuje se večer s psychiatrem Cyrilem Höschlem nebo přírodovědcem Jiřím Flouskem. Start je v 18 hodin.

„V příjemném a neformálním prostředí přibližují různá témata mimořádní odborníci české vědy. Science Café jsou již tradiční a oblíbené události, mimo jiné proto, že můžeme nahlédnout za pomyslné dveře laboratoří, badatelen, pracoven špičkových vědců,“ říká Tereza Svatoňová z týmu Science Café Liberec.


Prvním hostem bude zřejmě nejznámější český jazykovědec Karel Oliva. Tématem bude přejímání slov, která čeština přejala z jiných jazyků. „Věřím, že kromě tématu zvoleného jazykovědcem Karlem Olivou bude i živá debata, například o vlivu vyjadřování politiků a známých osobností na úroveň češtiny, o jazyku, který užíváme na sociálních sítích a podobné horké aktuality," doplňuje Martin Fryč, knihkupec a spolupořadatel.

Karel Oliva

Jazykovědec a vysokoškolský pedagog Karel Oliva se zabývá matematickou lingvistikou a formální syntaxí. V letech 2003-2016 působil jako ředitel Ústavu pro jazyk český Akademie věd. Externě vyučuje na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. Hovoří anglicky, bulharsky, italsky, německy a rusky, částečně ovládá i řadu dalších jazyků.

Autoři | Foto Knihkupectví Fryč

Štítky Karel Oliva, Science café, Liberec, Cyril Höschl, přednáška, Akademie věd České republiky, Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy

Začíná nová sezóna večerů Science Café. Prvním hostem bude jazykovědec Oliva  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.