Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberecká galerie nabízí jedinečnou výstavu přibližující umělce Josefa Váchala jako fotografa

Josef Váchal byl všestranný umělec. Málokdo ale mohl spatřit jeho fotografie. Výstava v liberecké galerie je totiž teprve druhá, která přibližuje právě Váchalovo fotografické dílo.

Liberecká galerie představuje všestranného umělce Josefa Váchala, který zemřel před 50 lety, jako fotografa. Jde teprve o druhou takovou výstavu jeho fotografického díla, před tím byla pouze v roce 1984 v Moravské galerii v Brně, informoval ředitel galerie Jan Randáček.

Váchal byl jeden z nejpozoruhodnějších českých umělců první poloviny 20. století. Byl malířem, grafikem, kreslířem, ilustrátorem, řezbářem, typografem, spisovatelem, vynálezcem nových grafických postupů i vášnivým turistou. Bývá často spojován s Litomyšlí, kde vyzdobil pro svého přítele Josefa Portmona jeho domek. Jako vyučený knihař získal první fotografický přístroj v roce 1905, v roce 1914 si pořídil deskový přístroj. „Od 20. let graficky přepisoval vlastní fotografie, od 30. let fotografie z cest začaly stále častěji nahrazovat kresbu a spojovaly se s textovými záznamy,“ uvedl Randáček.

Váchal často spolupracoval s profesionálními ateliéry a ve vlastní práci využíval později i fotografické práce dalších autorů. „Pozitivy ani později nezvětšoval, ale zpracovával výhradně formou kontaktů. Osobitým způsobem zasahoval do negativu, vytvářel manipulovanou fotografii a experimentoval zvláště v případě vlastních portrétů,“ dodal ředitel galerie.

Miloš Šejn, z jehož archivu snímky vystavené v Liberci pocházejí, se domnívá, že ve Váchalově díle vystupuje fotografie jako jeden z mnoha vyjadřovacích prostředků. Jako součást často rozporného, ale sugestivně působícího expresivního celku. „Nelze ji tedy pojímat zcela samostatně, má-li být postižen její význam, proto i liberecká výstava připomíná mezioborovost Váchalova díla několika grafickými pracemi, pro něž byly fotografie předlohou,“ uvedl Šejn.

Výstava Váchalových fotografií potrvá v Liberci do 24. listopadu. V galerii začala tento týden ještě jedna výstava, a to obrazů Markéty Zlesákové. Všechny mají společné téma a tím je pohled z okna.

Autoři | Foto Galerie Lázně

Štítky fotograf, Josef Váchal, výstava, galerie, Lázně, Miloš Šejn, Moravská galerie v Brně, Liberec, Litomyšl

Liberecká galerie nabízí jedinečnou výstavu přibližující umělce Josefa Váchala jako fotografa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.