Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Muzeum bude ještě rok zavřené. Modernizace pokračuje stavebními pracemi i restaurováním exponátů

V hlavní budově Severočeského muzea v Liberci i nadále pokračují stavební práce. Po výstavbě a doplnění expozic by první návštěvníci mohli zavítat do muzea na podzim roku 2020. Celkové výdaje na modernizaci dosahují 143 milionů korun. Podíl Libereckého kraje činí 53,5 milionu.

„Tak rozsáhlý projekt, jakým bezesporu modernizace Severočeského muzea je, s sebou vždy nese jistá rizika a úskalí. Jsem přesto ráda, že i po nezbytném navýšení finančních prostředků, se hlavně díky úsilí lidí, kteří se na projektu podílí, blížíme k dokončení. Nyní jsme uzavřeli veřejné zakázky na restaurování fotografií, pohlednic a plakátů. Dále probíhají výběrová řízení na restaurování skla a textilu. Po dokončení výběrového řízení postupně Liberecký kraj uzavře smlouvy s jednotlivými restaurátory, kterým předá sbírkové předměty k obnově. A to už budeme jen krůček od toho, abychom uvítali v budově muzea první návštěvníky,“ uvedla Květa Vinklátová, členka rady kraje pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Rozvody i schodiště

Úprav se dočkají rozvody elektřiny, klimatizace v celé budově či zabezpečovací a požární systém. Kompletní rekonstrukci čeká venkovní schodiště a podlahy ve velkém výstavním sále. Objekt bude bezbariérově přístupný díky novému výtahu. Renovací včetně leštění projdou teracové podlahy.

„Všechny stavební práce jsou v celkové hodnotě 95,6 milionu korun. Muzeum bude mít také zcela novou expozici. Ve výstavních sálech vznikají nové vestavby, s dodavatelem interiéru nyní kraj řeší detaily nových vitrín a restaurátoři dokončují restaurování sbírkových předmětů,“ vysvětlil Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Jedná se například o funkční hodinový stroj věžních hodin, který bude ve vstupním oktagonu, dřevěný vstupní portál a vybraný nábytek, dřevěné sochy, historické plakáty nebo kompletně zrestaurovaný necesér maršála Radeckého a jeho cestovní WC. Návštěvníci muzea se mohou těšit i na novou přírodovědnou expozici s hlasy ptáků či stopami zvířat. Výstava bude nová, interaktivní a výchovná.

Cena? 143 milionů

Cenu kompletní modernizace odhaduje Liberecký kraj na 143 milionů korun. Z toho dotace může činit maximálně 89,5 milionu. Podíl Libereckého kraje dosáhne 53,5 milionu korun. Navýšení výdajů oproti původnímu předpokladu necelých sta milionů způsobily nejen rostoucí ceny prací a materiálu, ale také nepředvídatelné okolnosti během stavebních prací. Původní vysoutěžená cena na stavební práce byla 66,96 milionu korun bez DPH. Cena díla po připočtení víceprací a odečtení hodnoty méněprací je po dodatcích 79 milionů korun bez DPH. Což představuje nárůst o 18 %.   

Od roku 2011 realizuje v Severočeském muzeu Liberecký kraj již třetí projekt obnovy. „Do roku 2022 dosáhne investice v Severočeském muzeu v Liberci již celkem 158 milionů korun. Z evropských fondů a státního rozpočtu České republiky předpokládáme dotaci ve výši 102,4 milionu korun a podíl Libereckého kraje bude 55,6 milionu. V oblasti kultury jde o ojedinělou investici,“ uzavřela Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionální rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

Tisková zpráva | Foto

Štítky muzeum, rekonstrukce, modernizace, exponáty, restaurování, Liberecký kraj, Severočeské muzeum v Liberci, projekt, Květa Vinklátová, Jan Sviták, Radka Loučková Kotasová, Česko

Muzeum bude ještě rok zavřené. Modernizace pokračuje stavebními pracemi i restaurováním exponátů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.