Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Velká část českolipského muzea zůstane příští rok zavřená

Velká část Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě zůstane příští rok zavřená. Důvodem jsou stavební práce, které mají snížit náklady na spotřebu energií v rozlehlém areálu. Uzavřené budou všechny stálé přírodovědné a historické expozice a výstavní prostory muzea i galerie. Naposledy si je budou moci návštěvníci prohlédnout v neděli 29. prosince, znovu se otevřou 1. března 2021, řekl ředitel muzea Zdeněk Vitáček. Liberecký kraj přijdou úpravy muzea na 14,6 milionu korun.

Projekt počítá s výměnou oken a dveří za repliky s tepelně izolačním dvojsklem. „Vlastivědné muzeum v České Lípě sestává z památkově chráněných budov, je tedy třeba při úpravách dostát požadavkům památkářů. U tak velkého komplexu by se výsledek měl projevit v úsporách na energiích. Současně bude probíhat malování interiérů. Kolegové z muzea se budou snažit zpřístupnit expozice ihned, jakmile to bude možné," doplnila krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Pro veřejnost zůstane podle Vitáčka otevřený ambit, kaple Nejsvětější Trojice, Svaté schody, Loretánský dvůr a kaple Panny Marie Loretánské. Přístupná bude také klášterní zahrada.

Stálé expozice, výstavní prostory, kanceláře, depozitáře a sklady musí kvůli stavebním pracím přestěhovat. „Naší snahou bude co nejdříve zpřístupňovat dokončené prostory veřejnosti. To však bude záležet na finančních možnostech a zajištění bezpečnosti a ochrany návštěvníků a majetku," řekl Vitáček.

Muzeum v České Lípě

Českolipské muzeum patří k významným architektonickým památkám regionu, sídlí v augustiniánském klášteře, který založil roku 1627 Albrecht z Valdštejna. Vlastní muzejní historie se začala psát rokem 1899, kdy zahájil činnost Muzejní spolek, samotné muzeum se otevřelo o rok později. Základem sbírky jsou přírodovědné, společenskovědné a knihovědné fondy, které vznikaly činností místních spolků a donátorů. Dnes má muzeum ve svých expozicích a depozitářích bezmála půl milionu předmětů.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky muzeum, Česká Lípa, uzavření, Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, Liberecký kraj, Květa Vinklátová, Starostové pro Liberecký kraj, Albrecht z Valdštejna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká část českolipského muzea zůstane příští rok zavřená  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.