Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberecké divadlo uvede Janáčkovu operu Příhody lišky Bystroušky

Poslední letošní novinkou libereckého divadla F. X. Šaldy bude Janáčkova opera Příhody lišky Bystroušky. V premiéře ji divadlo uvede v pátek, označilo ji jako nevhodnou pro děti do 12 let. Režisérka opery Linda Keprtová řekla, že takové označení zvolili z preventivních důvodů.

„Příhody Lišky Bystroušky mohou být někým vnímané jako pohádka pro děti, prostě to klišé se tady vybudovalo za těch iks desítek let. A mělo by být jasné, aby rodič nebo prarodič byl trochu informován, že to opravdu není pohádka," uvedla Keprtová.

Tato Janáčkova opera se na liberecké jeviště vrací po 16 letech. Podle Keprtové nabízí široké možnosti pojetí. „Protože ji můžeme pojmout jako pohádku, ale můžeme ji také pojmout jako podobenství o životě, podobenství o obyčejných věcech člověka," řekla. Právě tímto směrem se rozhodla jít. „Protože si myslím, že Příhody lišky Bystroušky jsou Janáčkovou bilanční operou, že v ní skryl mnohá tajemství ze svého života," dodala.

V hlavní roli lišky Bystroušky se objeví Livia Obručník Vénosová. Nečekala, že ji získá. „Každý mě viděl spíše v roli Lišáka a divil se, proč nezpívám Lišáka, když jsem tmavší soprán nebo inklinuji spíše k dramatickému sopránu. A liška Bystrouška je většinou interpretována lyričtějším hlasem," uvedla. Vedoucí opery Martin Doubravský ale za tímto rozhodnutím stojí. „Myslím si, že přinese nové obzory, nový pohled na vnímání tohoto díla," dodal.

Lišáka bude představovat Alžběta Vomáčková, která s rolemi mužů už má několik zkušeností. „Neuvěřitelně mě to baví a obohacuje můj repertoár, protože mám dojem, že si můžu zahrát i jinačí postavy než jenom nějaké slečny nebo paní nebo mrchy. Tak mě baví hrát chlapy a hodně se inspiruji vždy, když koukám na pány, abych měla ten postoj nebo takové ty některé grimasy, abych to použila podobně jako kolegové na jevišti. Takže já si to nesmírně užívám," dodala. Ve velkém počtu se v opeře představí děti, z libereckého pěveckého sboru Severáček jich při každém uvedení bude zpívat a hrát 23 ve věku od deseti do 16 let.

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky divadlo, opera, premiéra, Liberec, Liška Bystrouška, Příhody lišky Bystroušky, Linda Keprtová, pohádka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké divadlo uvede Janáčkovu operu Příhody lišky Bystroušky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.