Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtrnáct nových představení předvede příští rok Šaldovo divadlo

Zcela nová hra o Vlastovi Burianovi nebo premiéra o osudech židovských rodin v Čechách... To jsou jen dvě ze 14 her, které v příštím roce nově uvede třísouborové liberecké divadlo F. X. Šaldy.

Tři hry budou mít dokonce světovou premiéru. Jednu napíše Tomáš Dianiška o slavném libereckém rodákovi, komikovi Vlastovi Burianovi, druhou bude jevištní adaptace románu od Karolíny Světlé a třetí bude dílem izraelské dramatičky Hadar Galronové o osudech českých židovských rodin ve 20. století. Hru napíše přímo pro libereckou scénu, informoval mluvčí divadla Jakub Kabeš.

„V dějinách českého divadelnictví nenajdeme mnoho podobných případů, kdy by světoznámý autor napsal hru přímo pro české divadlo,“ uvedl Jakub Kabeš. Liberecké divadlo od loňského prosince uvádí Galronové inscenaci Mikve. To, že chystá novou hru přímo pro libereckou scénu, je podle Kabeše velkou ctí. „Jedná se o velmi očekávanou kulturní událost, která široce překračuje hranice libereckého regionu,“ dodal.

Inscenace izraelské dramatičky nazvaná Moje první židovské vánoce i Dianiškova hra o Burianovi budou mít premiéru příští rok v říjnu. Do jevištní podoby převedený Vesnický román spisovatelky Karoliny Světlé se bude hrát už od června, hra se bude jmenovat Sylva.

Další novinky souborů libereckého divadla na rok 2020 jsou mixem klasik i her soudobých autorů. „Začínáme adaptací slavné detektivky Vražda v orient expresu, první operní premiérou roku je Mozartův Don Giovanni a balet zahájí pohádkovým hororem Sedmero krkavců,“ uvedl Kabeš. Činohra uvede v první polovině roku i dvě hry francouzských tvůrců, rodinné drama nazvané Syn od současného dramatika Floriana Zellera a komedii Blbec k večeři od Francise Vebera, která se před více než 20 lety dočkala i filmového zpracování. V kinech je nyní další komedie, kterou se chystá liberecká činohra nastudovat. Jde o Společenstvo vlastníků od Jiřího Havelky, v libereckém divadle bude mít premiéru za rok v prosinci.

Operní soubor na květen připravuje premiéru Lovců perel George Bizeta, operu uvidí diváci v Liberci poprvé. Na podzim uvede dvě klasiky, Jakobína od Antonína Dvořáka a Čardášovou princeznu, nejslavnější dílo maďarského operetního skladatele Emmericha Kálmána. Maďarským autorem se inspiroval i balet, v červnu bude mít premiéru taneční drama podle předlohy spisovatele Ference Mojnára Lilioma. Na podzim chystá baletní soubor představení na motivy známé knihy Kniha džunglí Rudyarda Kiplinga.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky divadlo, premiéra, Liberec, Vlasta Burian, Divadlo F. X. Šaldy, představení, Česko, Karolina Světlá, Hadar Galron, Tomáš Dianiška, Rudyard Kipling, Antonín Dvořák, Georges Bizet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtrnáct nových představení předvede příští rok Šaldovo divadlo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.