Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Život Galilea Galileiho převedlo Naivní divadlo v Liberci do světa loutek

V sobotu na premiéře představí Naivní divadlo novou hru Hvězdný posel o životě slavného astronoma. Hra by měla nejen zaujmout, ale zároveň se v ní mohou děti naučit mnohému o životě Galileiho.

Liberecké loutkové Naivní divadlo včera v předpremiéře pro školy uvedlo inscenaci o životě italského učence Galilea Galileiho. Premiéru bude mít Hvězdný posel v sobotu. Tvůrci inscenace se inspirovali knihou, kterou napsal a nakreslil světově proslulý český výtvarník Petr Sís, řekl dramaturg divadla Vít Peřina.

Hra je podle něj určená pro děti od osmi let, mohou se při ní nejen pobavit, ale i něčemu přiučit. „Nechceme dělat edukativní inscenace, ale takto se nenásilnou formou na podkladě velmi napínavého a zajímavého životního osudu z naší světové historie možná něco naučí,“ dodal dramaturg. Inscenaci se docela věrně drží knižní předlohy. „Kniha je o životě a dilematech, která Galileo Galilei musel řešit v tom svém objevování, protože byl jeden z těch revolucionářů, co si dovolili nahlas tvrdit něco, co si jen tak někdo dovolit říci nemohl,“ uvedl Peřina.

Astronom, matematik a filozof, který se narodil roku 1564, odmítal tehdy všeobecně rozšířený názor, že Země je středem vesmíru. „A přece se točí,“ řekl prý Galilei poté, co ho katolická inkvizice pod hrozbou upálení donutila odvolat své poznání, že Země se otáčí kolem Slunce. „Vedl svůj boj statečně velmi dlouho, nakonec však byl to své tvrzení donucen odvolat. Takže to naše představení je i o mezích osobní statečnosti, kam až je člověk ochoten jít, když se bije o svůj osobní názor,“ uvedl Peřina.

Režisérkou představení je Anna Klimešová, výpravu inspirovanou ilustracemi Petra Síse připravil scénograf Robert Smolík a autorkou hudby je Klára Fleková. Podle Peřiny jde o kombinované loutkové představení. „To znamená, že diváci vidí jak herce, tak loutky,“ dodal. V inscenaci hrají Barbora Purmová, Markéta Sýkorová, Marek Sýkora, Antonín Týmal a Petr Jelínek.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky Naivní, divadlo, loutkové, Liberec, kultura, Naivní divadlo, Galileo Galilei, představení, Petr Sís, Země, Marek Sýkora, Petr Jelínek, Robert Smolík, Slunce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Život Galilea Galileiho převedlo Naivní divadlo v Liberci do světa loutek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.