Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Housle kam se podíváš. Tento hudební rok bude patřit právě jim a nabídne opravdu hodně

PR článek

Liberecký kraj zasvětí od letoška každý rok jednomu hudebnímu nástroji. Ten letošní bude věnován houslím. Rok houslí propojí již existující události a navíc přiláká k hudbě úplně nové posluchače.

Pestrá nabídka a škála různých hudebních akcí nabízí během roku mnoho příležitostí pro příjemný poslech hudby. „Cílem projektu není vytvářet nové festivaly a akce. Už nyní tu totiž spoustu akcí pořádají divadla nebo třeba základní umělecké školy. Budeme rádi, když se k Roku houslí připojí profesionální i amatérští hudebníci,“ sdělila radní Květa Vinklátová.

Srdcem kultury a hudby je v Libereckém kraji Divadlo F. X. Šaldy. Největší hudební instituce v regionu se samozřejmě k Roku houslí také připojí. Pravidelné dramaturgické úvody před operními inscenacemi budou letos více zaměřeny právě na housle, stejně tak i úvody symfonických a komorních koncertů, na housle bude přirozeně více zaměřen i repertoár některých koncertů, dále předpremiérové besedy a ostatní hudební a debatní pořady, uvádí Jiří Bartoš za operní soubor.

Rok houslí nabídne například mistrovské kurzy v ZUŠ Liberec určené talentům ve hře na housle z řad studentů.

Divadlo v rámci Roku houslí připravuje i speciální hudební literární pořad. „Společně s Komunitním střediskem Kontakt a Odborem školství a kultury města Liberce připravujeme pořad v obřadní síni radnice. Ten bude zaměřen na nejvýznamnějšího hudebníka - houslistu, pocházejícího z našeho kraje, věhlasného barokního skladatele Heinricha Ignaze Bibera,komentuje Bartoš.

V pořadu hudební publicista a člen divadla Jiří B. Sturz promluví o dobrodružné životní pouti proslulého salzburského kapelníka, zazní rovněž v interpretaci dvou houslistů ukázky z Biberova díla. Pořad se rovněž bude věnovat srovnání zvuku a konstrukce barokních a současných houslí. „Na podzim je v plánu hudebně-besední pořad v kavárně Varšava na téma Housle a generace, věnující se libereckým houslovým rodinám Matějáků a Matejčů,“ doplňuje Bartoš.

Součástí Roku houslí bude například soutěž ve hře na smyčcové nástroje, která se uskuteční 26. března na ZUŠce v Turnově.

Pokud vás Rok houslí zaujal a budete chtít navštívit některou z akcí zaměřených na tento smyčcový nástroj, stačí juknout do virtuálního kalendáře na webu Libereckého kraje. Zde najdete všemožné koncerty, besedy i přednášky týkající se houslí. Pokud naopak máte v plánu letos zorganizovat nějakou akci, která je inspirována houslemi a chcete ji do kalendáře zařadit, můžete ji nahlásit Ivaně Maršálkové na email ivana.marsalkova@kraj-lbc.cz. Nezapomeňte uvést název i krátký popis připravované události včetně data a místa konání.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Rok houslí, housle, hudba, kultura, Liberec, divadlo, Liberecký kraj, koncert, Jiří Bartoš, Květa Vinklátová, Heinrich Biber, Varšava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Housle kam se podíváš. Tento hudební rok bude patřit právě jim a nabídne opravdu hodně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.