Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nový Bor se stal letošním krajským Historickým městem

Letošním krajským Historickým městem se stal Nový Bor. A to zejména za regeneraci městských památkových rezervací a městských památkových zón.

Na porotu udělal dojem vzhled v lokalitě Palackého náměstí i vliv soukromého investora v podobě firmy Lasvit. „Firmě Lasvit se podařilo zrekonstruovat nevyužívané kulturní památky a navíc novostavbu citlivě zakomponovat,“ uvedl Miloš Krčmář z Národního památkového ústavu v Liberci.

Firma zrekonstruovala celkem dva objekty postavené na konci 18. století. Zvlášť unikátní je skleněný dům. Podle památkářů město dobře pečuje i o městskou památkovou zónu. S rekonstrukcemi ale Nový Bor nekončí.

Pokračovat bude rekonstrukcí domu u Sklářského domu, kde v budoucnu bude sídlit informační centrum. „Máme z postupu do celonárodního kola velkou radost,“ sdělil starosta Jaromír Dvořák. Zároveň je to podle starosty velká motivace pro další záchranu památek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Nový Bor

Štítky Nový Bor, historické město, Českoplipsko, dům, Lasvit, Miloš Krčmář, Národní památkový ústav, Jaromír Dvořák, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový Bor se stal letošním krajským Historickým městem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.