Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Česká premiéra v Liberci. Malé divadlo uvede hru o dospívání dětí i rodičů Syn

Francouzsky jemné rodinné drama Syn o dospívání nejen dětí, ale i rodičů, uvede v české premiéře liberecké divadlo F.X. Šaldy. V Malém divadle ho bude hrát poprvé tento pátek. Inscenace Syn je od Floriana Zellera, který patří k nejúspěšnějším současným francouzským dramatikům. Podle dramaturgyně divadla Lenky Chválové hra navazuje na to nejlepší, co Francouzi v tomto směru umí.

„To znamená řešit vlastní nebo intimní rodinné věci a drama postavit na věcech, které se odehrávají v intimitě domova. A napsat to jemně, napsat to zábavně, zároveň ale tak, že je tam vždy něco znepokojivého," uvedla Chválová.

Pro Petra Štindla je to už pátá Zellerova hra, kterou v Česku režíruje. „Nepíše, jak jsme zvyklí, že něco začne a pak to nějak skončí a mezitím je nějaký příběh," uvedl Štindl. Podle něj každou situaci ukáže Zeller z více pohledů. „A tou druhou situací revitalizuje to, co se stalo v předchozí, takže divák je stále překvapován a musí přemýšlet, co byla pravda a co není," uvedl. V Zellerových hrách tak podle něj nastávají neuvěřitelné zvraty. Jednu z nich - Otec, zpracovali i filmaři. Celovečerní film měl premiéru v kinech na konci ledna, hlavní role v něm mají Anthony Hopkins a Olivie Colmanová.

Syn podle Chválové začíná jako banální milostný trojúhelník. „Postupně se to ale pootáčí a myslím, že zábavnost je v tom, že autor s námi záměrně hraje hru, že nás přivede k něčemu, o čem to bude, ale pak zjistíme, že to zase bude o něčem dalším," dodala. V hlavní roli Pierra se představí Martin Polách. Nositelem problémů ve hře je podle něj syn. „To téma je silné, každý syn má svého otce a každý syn vyrůstá pod vlivem toho otce, ať už je to dominantní vliv nebo naopak absolutní nezájem," uvedl Polách. Dopředu podle něj nelze děj prozrazovat. „Kdybychom cokoliv dopředu prozradili, tak ublížíme divákovi, který na to půjde. Protože jestli je na této hře opravdu něco zajímavého a přitažlivého, tak je to určitá nepředvídatelnost," dodal. Vedle Polácha hlavní role ztvární Ondřej Kolín, Veronika Korytářová a Michaela Foitová.

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky divadlo, premiéra, Liberec, Metzlův dům, Florian Zeller, puberta, Petr Štindl, hlavní role, Anthony Hopkins, Olivia Colmanová, Michaela Foitová, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká premiéra v Liberci. Malé divadlo uvede hru o dospívání dětí i rodičů Syn  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.