Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Anifilmu bude soutěžit stovka filmů. Třináct z nich uvidí diváci v Liberci ve světové premiéře

Na mezinárodním festivalu animovaných filmů Anifilm, který letos poprvé hostí Liberec, bude ve čtyř kategoriích soutěžit 111 děl. Z toho 13 bude mít světovou a deset evropskou premiéru. Organizátoři festivalu vybírali z více než 1200 přihlášených děl.

Mezinárodní festival se dosud konal v Třeboni, kde už ale pro jeho konání nestačily kapacita a zázemí. Do Liberce se stěhuje po 18 letech, poprvé tam bude od 5. do 10. května. Loni festival navštívilo přes 9000 diváků a Anifilm jim nabídl víc než 500 soutěžních i doprovodných filmů. Přes 1500 filmových a herních profesionálů se zúčastnilo speciálních přednášek a prezentací.

Letos v kategorii krátkých filmů bude porota hodnotit 34 snímků. „Mezi tvůrci figuruje nemálo zvučných jmen autorského filmu, jako například Theodor Ushev, Regina Pessoa, Konstantin Bronzit, Izabela Plucińska a Kaspar Jancis či nedávných laureátek Anifilmu Niki Lindroth von Bahr a Chintis Lundgren," uvedli organizátoři v tiskové zprávě. Poprvé v historii festivalu se mezi obvykle zastoupené země se silnou tradicí animované tvorby probojovaly do výběru i snímky z Demokratické republiky Kongo či Islandu.

V kategorii studentských filmů je 40 snímků. „Najdeme mezi nimi společensky angažované filmy, osobní výpovědi, vizuální imprese i humorné zvláštnosti. Tematicky i technologicky pestrý výběr zahrnuje rekordní množství českých snímků," uvedli organizátoři. Mezi soutěžními filmy nechybí ani Dcera od Darji Kaščejevové (Daria Kashcheeva) nominovaná letos na prestižní filmovou cenu Oscar.

I letos Anifilm přinese pro festivaly nepříliš obvyklou soutěžní kategorii mapující animovanou tvorbu na pomezí výtvarného umění a filmu. Soutěžit bude 15 snímků. V kategorii animovaných hudebních videí se o cenu Animorpha utká 22 děl.

Autoři | Foto Anifilm

Štítky film, festival, Liberec, anifilm, premiéra, Regina Pessoa, Konstantin Èduardovič Bronzit, Izabela Plucińska, Kaspar Jancis, Niki Lindroth von Bahr, Daria Kashcheeva, Třeboň, Ceny Oscar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Anifilmu bude soutěžit stovka filmů. Třináct z nich uvidí diváci v Liberci ve světové premiéře  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.