Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Nad Novým Borem bude zářit kříž až do velikonočního pondělí

Již tradičně se na vrcholu Skalky nad Novým Borem rozsvítil kříž. Tato tradice je nedílnou součástí novoborských Velikonoc.

V osvětlený symbol Ježíšovy smrti se i letos před Velikonocemi pomyslně proměnil stožár na vrcholu Skalky nad Novým Borem na Českolipsku. Rozsvícení kříže po soumraku v tomto období je podle mluvčí novoborské radnice Radmily Pokorné s městem neodmyslitelně spojené.

„Když po personální změně na úřadě kříž v roce 2008 nesvítil, protože to dotyčné pracovnici nikdo neřekl, tak se strhla velká lavina stížností ze strany obyvatel. Od roku 2009 tak kříž svítí rok co rok,“ uvedla Pokorná.

Kdy se kříž na vrcholu kopce v Arnultovicích poprvé rozsvítil na radnici nevědí. „Podle novoborského patriota a historika Vladislava Jindry jde snad už o stoletou tradici, datum jejího počátku ale není známé. Kříž na Skalce údajně svítil už v době, kdy tam ještě nebylo připojení na elektrický proud,“ uvedla Pokorná. Tehdy měl být vyskládaný ze svíček.

Za druhé světové války křesťanský kříž načas vystřídal symbol nacismu - hákový kříž. „V období totality pak bylo období, kdy tam svítila hvězda. Krátce po sametové revoluci se na Skalku vrátil klasický kříž,“ dodala mluvčí radnice. Kříž se rozsvěcuje v týdnu před Velikonocemi každý večer, naposledy tomu bude o velikonočním pondělí.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zajímavosti, církve, folklor, Velikonoce, N. Bor, Nový Bor, Velikonoční pondělí, druhá světová válka, okres Česká Lípa, Sametová revoluce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad Novým Borem bude zářit kříž až do velikonočního pondělí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.