Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lípa po letech otevírá jako multižánrový klub. Chceme tu párty, koncerty, ale i konference, říkají majitelé

Je to osm let, co se v kině Lípa definitivně přestalo promítat. Budova byla dlouhé roky opuštěná. To se ale zhruba před rokem změnilo, když ji koupili dva liberečtí podnikatelé a začali zde budovat klub pro párty, koncerty ale třeba i besedy nebo menší konference. Dostal tradiční jméno Lípa a otevírá už příští týden. Kvůli koronavirovým opatřením skoro o tří měsíce později, než bylo v plánu. „Dali jsme do toho všechny peníze, skoro nás to položilo,“ říkají Martin Hřebík a Jan Fanta, kteří prostor oživili.

Celá rekonstrukce trvala více než rok. „Dlouho jsme hledali vhodný prostor, který bychom mohli koupit, nakonec jsme přišli na Lípu,“ říká jeden ze spolumajitelů klubu Martin Hřebík.

Podle něj rekonstrukce byla velmi náročná, aby splňovala hlukové limity a požadavky statiků. „Je rozdíl, když v sále tři stovky lidí sedí, nebo když dvě stovky tančí," vysvětlil vyztužení podlah.

Z celé budovy tak vlastně zbyla jen skořápka, kterou znovu vyplnili. „Hodně důležitých věcí ani není vidět, jako jsou kilometry kabelů, které umožní variabilitu hudebních produkcí, ale i dalších programů,“ doplňuje druhý ze společníků Jan Fanta.

Je jasné, že produkce budou hlučné, i na to se při rekonstrukci pamatovalo. „Ten dům už byl velmi dobře postaven, něco jako varieté tu bylo od počátku. Celý objekt přesto dostal novou zvukovou izolaci, okolí se tedy absolutně nemá čeho bát,“ dodal Hřebík.

Pamětníci kina prostor díky dispozici stále poznají, hlavní sál kino připomíná, pódiu vévodí velká LED obrazovka, která připomíná promítací plátno, také původní hlediště je nyní využito boxy na sezení. Druhý sál pak vznikl v místnosti, kde dříve stály promítačky, zachovány jsou i okénka, kterými se na plátno promítalo.

Koupě Lípy a její rekonstrukce se vyšplhala na pětadvacet milionů korun. „Podnikáme devět let a nikdy jsme se zadlužit nemuseli, až teď. Dali jsme do toho všechny peníze a skoro nás to položilo,“ pokračuje Hřebík.

Naráží tím na koronavirová opatření, kdy bylo v plánu klub v březnu otevřít, týden před tím ale přišla karanténa. Hřebík s Fantou navíc museli uzavřít i další podniky, které provozují, tedy Top Star nebo Cafe Praha.  „Najednou jsme byli bez úspor, s vysokými splátkami úvěrů, s fixními náklady, které nebylo možné odkládat,“ vzpomíná Fanta. Část lidí museli propustit, státní pomoc totiž nedorazila. „Bylo nám opakovaně sděleno, že jsme nesplnili parametry,“ říká s hořkostí v hlase Hřebík.

Kluby už ale fungovat opět mohou a v pátek 3. července se přidá i Klub Lípa. Podle majitelů půjde o nejmodernější klub na sever od Prahy se dvěma sály a třemi bary. Nejde prý ale jen o diskotéku. „Taneční párty tu budou, chceme ale přinášet i živé koncerty mnoha žánrů. Prostor nabídneme i regionálním kapelám, uvažujeme i o stand up comedy večerech,“ popisuje Hřebík.

Klub ale může díky moderní technice posloužit i ke konání besed, přednášek, workshopů nebo menších konferencí. Využít totiž lze i LED obrazovku o rozměru 25 metrů čtverečních.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Klub Lípa, Lípa, kino lípa, liberec, koncert, konference, kino, Jan Fanta, rekonstrukce, Praha, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Fanta

Prosím Vás pěkně pani Friedová komu dlužíme jaké faktury a nebo komu by jsme nechtěli zaplatit?

Sobota, 27. června 2020, 19:25Odpovědět

Irča Friedová

Hlavně, že to otevírate a ty co na tom makali nedostali ani zaplaceno.

Sobota, 27. června 2020, 16:50Odpovědět

Lípa po letech otevírá jako multižánrový klub. Chceme tu párty, koncerty, ale i konference, říkají majitelé  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.