Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lepší akustika, jiná barva. Liberecké divadlo dokončilo opravu hlediště za více než čtyři miliony

Liberecké divadlo F. X. Šaldy po čtvrt roce dokončilo rekonstrukci hlediště velké scény za 4,4 milionu korun. Převládající červenou nahradila krémová a lépe tak vynikají dekorativní prvky jako jsou strop či čela balkónu a galerie. Díky úpravám by se měla zlepšit i akustika. Interiér se nyní blíží podobě, jakou měla novorenesanční budova z roku 1883 v době svého vzniku.

„Zmizely červené tapety, celý prostor se opticky zvětšil. Výrazně jsou vidět zlaté prvky," řekla marketingová vedoucí divadla Michaela Pompová.

Jedním z hlavních důvodů, proč se oprava třípatrového hlediště se 450 místy dělala, byla akustika. Červené textilní tapety, které se tam dávaly při rekonstrukci divadla před 40 lety, zvuk pohlcovaly, místo toho, aby ho odrážely. To vadilo hlavně u operních představení. V rámci opravy hlediště se proto tapety strhly. Jak výrazně se akustika zlepší, zatím mohou v divadle jen odhadovat. „Nebyla žádná zkouška ani žádné představení," uvedl vedoucí zvukař Miloš Vondráček. „Každopádně je jasné, že se doba dozvuku prodloužila," dodal. U srovnatelných divadel je hodnota takzvaného dozvuku 1,0 až 1,2, v Liberci byla před rekonstrukcí pouze 0,7.

Při rekonstrukci řemeslníci také sundali tapetu nad oponou na jevišti. Dříve tam byly obrazy pěti německých umělců, například Goetha, Wagnera či Schillera. Podle některých pramenů tam měly být stále, což se ale nepotvrdilo. „Původní malby jsme tam bohužel neobjevili," dodala Pompová.

Náklady na renovaci hlediště zaplatí divadlo z dotace od Libereckého kraje. Historická budova byla uzavřená i loni. Za 23,5 milionu dělníci zrekonstruovali topení a zmodernizovali klimatizaci. Práce trvaly pět měsíců od začátku června. Příští rok by na řadu měly přijít sedačky v hledišti, jejich výměna bude stát zhruba deset milionů korun.

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky divadlo, stavby, Liberec, hlediště, akustika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lepší akustika, jiná barva. Liberecké divadlo dokončilo opravu hlediště za více než čtyři miliony  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.