Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Z nefunkční kašny na zámku v Zákupech tryskají skleněné kapky vody

Na nádvoří zámku v Zákupech se nachází dlouhé roky nefunkční barokní kašna. Život jí pomyslně vdechl skleněný vodotrysk, který vytvořil výtvarník Jiří Pačinek za pomoci dalších sklářů.

„Náročné to moc nebylo, protože děláme složitější věci, spíše jsme si hráli s barvou, aby to vyšlo," řekl novinářům při slavnostním odhalení Pačinek. Barevně převládá v různých odstínech modrá a je tam i křišťálové sklo. Výroba sklářům zabrala dva až tři týdny.

Kastelán zámku Vladimír Tregl novinářům řekl, že umístění moderního artefaktu do barokní kašny vnímá jako propojení starého a nového. „Zároveň i jako propojení skla tady na nádvoří zámku s celkovou sklářskou historií nejenom zdejšího zámku, ale celého Novoborska, celého zdejšího kraje," uvedl Tregl. Sklo navíc podle něj k zámku neodmyslitelně patří, neboť jeden z jeho majitelů v době baroka, vévoda Julius František Sasko-Lauenburský, měl v Zákupech vlastní alchymistickou laboratoř. „Věnoval se pokusům s výrobou skla, měl zájem přijít na technologii rubínového, to znamená červeného skla. A údajně se mu to dokonce podařilo," uvedl kastelán. Další majitel zámku, císař Ferdinand Dobrotivý, se zase přátelil s významným novoborský sklářem Bedřichem Egermannem a často jej v jeho sklárně navštěvoval. „I sám si zkoušel sklo vyfoukat," řekl Tregl.

Umělý vodotrysk tvoří přes 100 pomyslných bublinových kapek, z nichž některé mají na výšku až 1,5 metru.

Skleněný vodotrysk bude v kašně dočasně než se podaří připravit její rekonstrukci, to může podle kastelána trvat dva roky, ale taky třeba pět let. Do budoucna je cílem do kašny navrátit vodu, k tomu je ale podle kastelána nutná celková rekonstrukce kašny a vybudování nového přívodu vody s cirkulací. Zatím na to nejsou peníze. Podle Tregla, který je kastelánem v Zákupech teprve od července, něco obdobného zažil před sedmi letech při svém nástupu i jeho předchůdce, Petr Weiss. „Také dostal nabídku na zámku prezentovat ukázku moderního sklářského umění a byla to skleněná nebesa nad postelí. Tenkrát se ukazovala v jedné místnosti, která byla zatím prázdná, teprve se připravovalo její restaurování. A bylo to podobné jako tady. My připravujeme restaurování kašny, zatím na to nemáme prostředky, tak jsme to využili takto," dodal kastelán.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB/Zámek Zákupy

Štítky ČR, zajímavosti, sklo, výtvarné, Zákupy, zámek, kašna, purkrabí, Jiří Pačinek, Ferdinand I. Dobrotivý, Petr Weiss

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z nefunkční kašny na zámku v Zákupech tryskají skleněné kapky vody  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.