Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Anabáze vypustila do světa Anděla. Ke spolupráci si přizvala frontmana Těl

Už měsíc je na světě nový klip Anděl liberecké kapely Anabáze, na němž se podílel i frontman skupiny Těla Luboš Beránek. Co všechno se kolem klipu dělo a stále děje, prozradil mluvka uskupení Jan Mikulička.

Kapela Anabáze se na hudební scéně pohybuje již téměř 20 let a už teď si k pomyslným narozeninám nadělila videoklip k nové písničce Anděl, kterou složil kapelník Petr Čermák. Režie se ujal herec a inspicient Přemysl Houška. Natáčení probíhalo v blízkém okolí, např. v Borku pod Troskami, nebo na železnici v Kořenově. Jak to probíhalo, jsme se zeptali kapelního mluvky Jana Mikuličky. „Během června jsme absolvovali celé dva natáčecí víkendy, k tomu ale byly spousty různých jednorázových výjezdů, hledání lokací, obstarávání kostýmů, dále postprodukce, přežvykování, dochucování a další piškuntálie, takže dohromady by to mohlo dát víc než měsíc čisté práce. Ale byl to jeden z nejkrásnějších měsíců v historii našeho hudebně zábavného souboru.”

Ke spolupráci na tvorbě jak songu, tak videoklipu byl přizván frontman kapely Těla Luboš Beránek, který nabídku přijal. „Spolupráce s Lubošem byla vcelku logickým vyústěním našeho letitého vzájemného potkávání se na pódiích, potažmo v restauračních zařízeních. Oslovili jsme jej a byli moc rádi, že souhlasil. Málo platné — je to výrazná osobnost zdejší hudební scény a k formování její tváře přispěl zhruba už asi tak od roku 1862 značnou měrou,” prozradil Honza, kterého jsme zpovídali dál:

Proběhlo všechno hladce, nebo se při tvorbě objevily nějaké komplikace?
My jsme všichni svým způsobem takoví hladcí lidé a nikdo není extra komplikovaný, takže podobné to bylo i s klipem. Vše běželo jak na drátkách. A ve filmových laboratořích na Barrandově záběry zpracovali dokonale, takže celková spokojenost.

Stalo se něco neočekáváného, co klip ovlivnilo v pozitivním slova smyslu?
Život je v podstatě řada neočekávaných momentů a záleží jen na tom, jak se k nim člověk postaví. A nejinak je to i s klipem. Nedrželi jsme se scénáře naprosto striktně, ale naopak — když nás zaujala nějaká situace nebo jsme dostali nápad, vždycky jsme ho probrali s režisérem, zda by se to nedalo třeba nějak využít. Například záběry, na kterých přehazujeme výhybku na kořenovském nádraží, vznikly z náhlé momentální inspirace.

Máte nějakou “veselou historku z natáčení”?
Celé natáčení bylo víceméně jedna velká veselá historka. My navíc máme mezi členy kapely ještěrku, šakala, papouška a zlatého retrívra, takže už jen tahle třaskavá kombinace působí sama o sobě lehké cukání koutků.

Proč jste si jako režiséra vybrali zrovna Přemysla Houšku?
Protože je skvělý! Ale od začátku — známe ho a víme, že je nejen výborný herec, ale i fajn člověk. Navíc sám se nechal párkrát slyšet, že po očku pokukuje po režírování. Takže jsme mu v podstatě splnili sen a myslíme, že spokojenost je oboustranná. Ukázal se jako dobrý tahoun, věděl zcela jasně, co dělá a vedl nás jedna báseň. Vůbec jsme se mu nebáli svěřit do pařátů. Nesmíme zapomenout ale i na ostatní členy štábu: kameramana Pavla Chobota řečeného Černý Strong, kuchaře a realitního magnáta Viktora Beneše, který nás ubytoval ve své rezidenci v Českém ráji a v neposlední řadě dobrou duši kapely Marcelu Mrskošovou alias klapku Dádinku.

Máte nějakou zpětnou vazbu od fanoušků či kolegů? Jakou?
Zpětná vazba je jednoznačně pozitivní, kolegyně v práci říkají, že nám to sluší, babičky a dědové jsou rádi, že to ti jejich vnoučci dotáhli až někam do televize nebo co, kuchařky v kantýnách nám dávají při obědě o knedlík víc a štamgasti v restauracích vyhrožují, že budou chtít naše podpisy na prsa. Jestli je tohle sláva, tak dobrý!

Anděl má zatím na YouTube kolem 360 zhlédnutí. Jak se toto číslo liší, pokud vůbec, od vašeho očekávání?
Omletý citát praví, že je lepší nemít žádná očekávání. Tím se řídíme, takže jsme vždy překvapeni pouze příjemně. Stovky zhlédnutí na YouTube jsou rozhodně parádní. Podle statistik, které jsme si sami zfalšovali, navíc na Facebooku klip oslovil víc než deset tisíc lidí, z čehož necelé dva tisíce projevily zájem. Ale čert vem čísla. Facebook nám napsal, že náš příspěvek nemá žádný negativní ohlas. A to je na tom to úplně nejmilejší.

Kdy a kde máte nejbližší koncert, kam byste naše čtenáře pozval?
V sobotu 12. září od 19 hodin v restauraci Budvarka na Sokolovském náměstí v Liberci. My tam předneseme naše písně s lidskou tváří a večer dorazí masakrálně krutopřísní Cover Power. Přijďte, bude to nejspíš legendární.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anabáze

Štítky anabáze, kapela, liberec, těla, hudební skupina, anděl, restaurace, Petr Čermák, Facebook, YouTube, Viktor Beneš, Borek, Kořenov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anabáze vypustila do světa Anděla. Ke spolupráci si přizvala frontmana Těl  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.