Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VÍKEND PODLE DRBNY: Dny evropského dědictví nebo Oktoberfest

Počasí o víkendu má být téměř letní, kam tedy vyrazit? Drbna si připravila přehled několika akcí, které za to rozhodně stojí.

Po roce jsou tu opět Dny evropského dědictví. Jen v Liberci můžete letos v sobotu navštívit šestadvacet objektů. K tradičně navštěvovaným objektům jako je historická radnice, Strossova vila, Kavárna Pošta se letos veřejnosti otevřou i zcela nové objekty. Těmi jsou například kamenolom v Ruprechticích nebo Vila Franze Bognera (NPÚ) v Jablonecké ulici. Prohlídky vybraných památek se rezervují přes rezervační systém na www.evstupenka.cz. V neděli se akce přesouvá do Žitavy.

V hospodě u Kudrnáče v libereckých Ruprechticích se o víkendu koná Oktoberfest. Začíná se už v pátek v 19 hodin naražením prvních sudů a program pokračuje i v sobotu. Lidé se mohou těšit na bavorské speciality – weizen bier, preclíky.

Kdo by se chtěl vydat do přírody, může využít akce Liberecké vejšlapy. Jde už o 46. ročník pochodu okolo Liberce. Turisté si mohou vybrat z tras 12 až 35 km dlouhých. Start je v sobotu mezi sedmou a desátou v Lidových sadech, cíl pak odpoledne v Harcově u kostela. Akce je věnována nestoru turistického značení Františku Koralovi.

V sobotu se ve Vesci koná také Den dětí. Tentokrát kvůli koronavirovým opatřením notně osekaná. Letos proběhne jen část vojenské ukázky – bitvy ze setkání spojenců na Labi. Program je od 13 do 16 hodin, samotná bitva mezi 14. a 15. hodinou.

Kdo by se chtěl dozvědět něco o Liberci, na sobotu je připravena komentovaná procházka po Novém Městě. Součástí prohlídky je také návštěva kostela Nalezení sv. Kříže a zahrady s unikátním morovým sloupem. Komentované procházky začínají v 10 a ve 14 hodin.

Živo bude v sobotu i na libereckém nádraží, kde proběhne den otevřených dveří a ukázka techniky na stanici HZS SŽ Liberec. Budete mít možnost si prohlédnout techniku a vybavení.

A pokud už budete na nádraží, 12. a 13. září slaví 120 let významná železniční trať Liberec – Česká Lípa a 115 let zrušená trať Jablonné v Podještědí – Svor. Těšit se můžete na jízdy historických parních a motorových vlaků, historický autobus a další doprovodný program.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky víkend podle drbny, tipy na víkend, kultura, Oktoberfest, Dny evropského dědictví, Liberec, Franz Bogner (Bürgermeister), Ruprechtice, Mezinárodní den dětí, Žitava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VÍKEND PODLE DRBNY: Dny evropského dědictví nebo Oktoberfest  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.