Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hrady a zámky měly letos slabší sezonu. Navštívilo je o čtvrtinu méně lidí

Letošní zkrácená sezona spojená s koronavirem se negativně projevila i na návštěvnosti hradů a zámků v Liberecké kraji. Ta klesla asi o čtvrtinu.

Osm památek si prohlédlo 335.214 lidí. Pod hranicí 400.000 návštěvníků skončila sezona naposledy v roce 2013, kdy přišlo 365.000 lidí. Za letošním propadem je zkrácená sezona kvůli koronavirové pandemii.

Začala s téměř dvouměsíčním zpožděním na konci května a skončila před několika dny, o tři týdny dříve než obvykle, což bývá na konci října. ČTK to dnes řekl územní ředitel Národní památkové správy Sychrov Miloš Kadlec. „Nepředpokládám vzhledem k tomu, jak ta čísla (počet nakažených koronavirem) rostou, že bychom ještě otevírali," řekl Kadlec.

Spokojený je s tím, jaký byl zájem o památky v létě, kdy mohly být hrady a zámky otevřené takřka bez omezení. „Na všech objektech byl nárůst," uvedl. Tradičně největší zájem byl o zříceninu hradu Trosky v Českém ráji. Na věž Babu a na vyhlídku pod věží Panna letos vystoupalo skoro 100.000 lidí. Rovných 60.000 návštěvníků si prohlédlo zámek Sychrov nedaleko Turnova a třetí nejnavštěvovanější státní památkou v kraji byl hrad Bezděz na Českolipsku s 56.483 turisty.

Zkrácení sezony využívají kasteláni k pracím, které by se za provozu dělat nedaly. Třeba na Sychrově se podle Kadlece opravují podlahy ve čtyřech místnostech ve východním křídle. „Takže je budeme mít do konce měsíce krásně zrestaurované od přijímacího salónu až po toaletní pokoj. V parku se dokončují práce na výsadbě čínského jezírka a dělá se kompletní obnova švýcarské chaloupky," řekl Kadlec. Podle něj letošní zkrácená sezona ovlivní i investice do oprav na příští rok. „Rozpočet teprve připravujeme, ale myslím si, že to bude dost omezené," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto NPÚ

Štítky ČR, památky, Liberecký, hrad, zámek, Liberecký kraj, Sychrov, Český ráj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrady a zámky měly letos slabší sezonu. Navštívilo je o čtvrtinu méně lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.