Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

František Peterka doplnil Buriana. Na radnici mu odhalili bustu

František Peterka se stal čtvrtou osobností, která má na liberecké radnici bustu. Je z bronzu a najdete ji ve výklenku ve druhém patře. Doplňuje tak busty Vlasty Buriana, hudebního skladatele Karla Vacka a předválečného starosty Karla Kostky.

Peterka se sice narodil v Praze, s Libercem ale spojil prakticky celý pracovní život, když hrál v místním divadle. Lidé Peterku znají především jako Krakonoše z Krkonošských pohádek, zahrál si ale v mnoha dalších filmech.

„Busta je jedním z úspěšných projektů prvního participativního rozpočtu města Liberec, v jehož rámci mohli lidé poprvé navrhovat a vybírat své projekty. Jedním z nich byla právě pocta herci Františku Peterkovi, tedy zhotovení jeho busty do výklenku u hlavního schodiště ve druhém patře historické liberecké radnice,“ řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Návrh podoby busty a voskový model navrhl sochař a výtvarník Jiří Gdovín. Podle návrhu pak ve slévárně Ještědský bronz vyhotovili silikonovou formu a následně odlili bronzový odlitek. Za kompletní práce město zaplatilo 130 tisíc korun.

František Peterka

František Peterka byl český herec, narodil se v Praze 17. března 1922. Většinu profesního i osobního života ale prožil v Liberci. Od mládí toužil stát se profesionálním vzpěračem a olympionikem, osud měl ale pro něj přichystané jiné plány, posilovnu nakonec vyměnil za hereckou konzervatoř a svou životní kariéru zasvětil divadelnímu a filmovému herectví. Většina lidí si ho dodnes spojuje s rolí Krakonoše ve známém večerníčku. Na filmovém plátně ztvárnil mnoho nezapomenutelných rolí a přes čtyřicet let byl profesně spjatý s libereckým Divadlem F. X. Šaldy. František Peterka zemřel hodinu před půlnocí 24. listopadu 2016 v hospici sv. Zdislavy v Liberci, ve spánku, ve věku 94 let. Poslední rozloučení se konalo 1. prosince 2016 v obřadní síni libereckého krematoria.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky peterka, busta, radnice, František Peterka, Vlasta Burian, Liberec, Karel Vacek, herec, Praha, Jaroslav Zámečník, divadlo, Ještědský bronz, výklenek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Peterka doplnil Buriana. Na radnici mu odhalili bustu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.