Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Část sbírek muzea čeká restaurování, odborníci budou zachraňovat i nejstarší zobrazení Liberce

PR článek

Možná vás překvapí, že v Severočeském muzeu v Liberci při jeho návštěvě uvidíte vystavených pouhých 4 – 5 procent sbírkových předmětů, které muzeum vlastní. Mnohem větší část ze sbírek je totiž schovaná v depozitářích. Všechny najednou vystavit nelze, protože by se jednoduše do výstavních síní nevtěsnaly. Řadu z nich ale také nelze vystavit proto, že to jejich stav nedovoluje. Volají po odborných zásazích a restaurování. A toho by se některé z nich nyní měly dočkat.

„Dokončili jsme rozsáhlou rekonstrukci objektu muzea, ale tím naše práce zdaleka nekončí. Nyní se pouštíme do restaurování. Připravili jsme proto dva takto zaměřené projekty,“ říká Jiří Křížek, ředitel Severočeského muzea v Liberci.

Dotaci na restaurování exponátů ze sbírek poskytne muzeu Liberecký kraj ze svého rozpočtu a ze zdrojů Evropské unie. Výdaje na část projektu zaměřeného na zrestaurování 1300 exponátů jsou 33 milionů korun. Další část projektu zahrnuje ještě lepší zabezpečení sbírek v depozitářích, vybavení pro uložení sbírkových předmětů a zaplatí se také vybavení a zařízení konzervátorské dílny a digitálního pracoviště. „Z Evropské unie a státního rozpočtu poputuje devadesát procent, což činí 42,4 miliony korun, podíl Libereckého kraje je deset procent – 4,7 milionu. Pro Severočeské muzeum je to třetí projekt, podpořený Integrovaným regionálním operačním programem,“ říká Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Grafity s nejstarším zobrazením Liberce

Mezi nejcennější a nejzajímavější exponáty, které se dočkají zrestaurování, patří například cenné grafity na papíře, které jsou nejstarším vyobrazením Liberce. „Máme 500 grafických listů a jejich problémem je, že jsou na kyselém papíře, který de facto sám sebe požírá. Tomu chceme zabránit a grafické listy uchovat i budoucím generacím,“ přibližuje jednu z chystaných akcí restaurátorů Jiří Křížek. 

Nejvíc peněz bude stát nejspíš restaurátorský zásah u nástěnných gobelínů, které až do uzavření muzea mohli lidé obdivovat ve velkém sále Severočeského muzea v Liberci. „Do sálu jsme je po rekonstrukci nevraceli právě proto, že půjdou k restaurátorům. Odborný zásah na nich bude patřit k nejnákladnějším a půjde do milionů. Musí se také odstranit zásahy na nich provedené v minulosti, kdy se používaly různé metody oprav, které jsou dnes už přežitkem. Například se hodně podlepovaly lepidly a to vše musí pryč,“ vysvětluje Jiří Křížek. Pokud vše půjde bez komplikací, objeví se gobelíny ve výstavních síních někdy v letech 2022 – 2023.

„Jsem ráda, že díky dotaci uchováme další část sbírek v dobrém stavu, a také budeme moci nabídnout návštěvníkům k vidění předměty, které bychom jinak vystavovali jen obtížně. Kromě zabezpečení depozitářů jsme totiž také získali prostředky na vybavení digitalizačního pracoviště, což znamená významný posun pro badatelskou práci i pro prezentování předmětů, které by nesnesly dlouhodobé vystavení,“ doplnila Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Digitalzace sbírek

Digitalizace bude další významnou částí v rámci projektu. „V digitalizaci je bohužel Česká republika, v porovnání s okolními zeměmi, pozadu. Ale postupně se to zlepšuje. I my se snažíme postupně digitalizovat. Už dnes si mohou zájemci některé naše sbírkové předměty prohlédnout v anabázi eserky.cz,“ dodal ředitel muzea. 

Nákupu poplachových, zabezpečovacích, tísňových a kamerových systémů, mobilní klimatizace a hasicích přístrojů, stejně jako renovace a zvýšení bezpečnosti u vstupních dveří, dále nákup vybavení konzervátorské dílny a digitálního pracoviště se netýká pouze hlavní budovy muzea v liberecké Masarykově ulici, ale také jeho depozitářů v Mníšku, Harrachově, Jablonci nad Nisou, Liberci, Raspenavě a Sloupu v Čechách.

Ohodnoť článek

Foto Severočeské muzeum

Štítky muzeum, sbírky, Liberecký kraj, restaurování, Liberec, Severočeské muzeum v Liberci, projekt, Jiří Křížek, Evropská unie, Česko, Květa Vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část sbírek muzea čeká restaurování, odborníci budou zachraňovat i nejstarší zobrazení Liberce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.