Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na vodním hradě Lipý vzniká nová výstava o jeho historii

V bývalém bytě kastelána na vodním hradě Lipý v České Lípě vzniká nová expozice zaměřená na historii hradu. Byt se nachází v prvním patře domku, který je u branské věže, informovala mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Hrad Lipý založil rod Ronovců u slepého ramene Ploučnice ve 13. století a za staletí své existence prodělal několik přestaveb. Sloužil jako zámecké sídlo i jako rafinérie cukru či cvičný cíl vojáků při odstřelu. Dnes jde o zříceninu. Ve špatném stavu byl i bývalý byt kastelána, kde bude nová expozice. „Prostory byly poměrně zanedbané, hodně práce nám dalo je upravit do podoby, ve které jsou nyní. Museli jsme zbrousit a nalakovat podlahu, vymalovat," uvedla ředitelka příspěvkové organizace Kultura Česká Lípa Tereza Vraná. Společnost má hrad ve správě.

Prvním exponátem v upravených prostorách je historický model města, který doposud stál před kanceláří starostky v budově radnice. „Na přesném složení exponátů na novém prohlídkovém místě ještě pracujeme. Spolupracujeme při tom nejen s vlastivědným muzeem, ale také místními uznávanými historiky. Chceme, aby expozice byla v souladu s historickými poznatky, ale aby zároveň byla pro návštěvníky atraktivní," uvedl radní pro kulturu, sport a cestovní ruch Michal Prokop.

Na vodním hradě Lipý ???? se chystá nová expozice, která návštěvníkům ještě více přiblíží historii hradu a města, umístěna...

Zveřejnil(a) Město Česká Lípa dne Středa 31. března 2021

Hrad Lipý je v rámci protikoronavirových opatření uzavřený a prohlédnout si ho lze jen virtuálně. Jde o nejstarší kamennou stavbu v České Lípě. První písemná zmínka o něm pochází z roku 1277. Na zámek byl hrad přestavěn v 16. století a jeho význam začal upadat o století později, kdy přestal být sídlem šlechty. V roce 1820 vypukl ve městě ničivý požár, který zachvátil i staré panské sídlo. V 19. století byl chátrající areál hradu pronajímán a poté přestaven na továrnu, rafinérii cukru. Její provoz skončil na začátku 20. století. Za německé okupace byla sice snaha hrad opravit a zpřístupnit, ale práce byly pro nedostatek peněz zastavené. Před více než 60 lety chátrající hrad odstřelili v rámci cvičení vojáci.

Ještě na konci 80. let 20. století byla na místě dnešního hradu jen nesourodá směsice přístřešků a budov, pod níž by gotickou stavbu nikdo nehledal. Obnova začala v roce 1992 a veřejnosti byl areál zpřístupněn o 11 let později. Nejcennější částí je gotický most, který byl původně přístupovou cestou do hradu. Prohlídkový okruh zahrnuje nádvoří s pozůstatky hradní architektury, gotické sklepení a branskou věž. Ta je jedinou dochovanou stavbou v areálu a ve čtyřech místnostech tam je expozice zaměřená na život na hradě na přelomu 19. a 20. století.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky ČR, památky, Česká Lípa, hrad, Lipý, historie, vodní hrad, výstava, purkrabí, Ploučnice, Ronovec, exponát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na vodním hradě Lipý vzniká nová výstava o jeho historii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.