Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bude letos Benátská? Organizátoři s rozhodnutím počkají do května

Alespoň v okleštěné podobě by chtěli organizátoři letního hudebního festivalu Benátská! uspořádat letošní ročník v Liberci. Stále ale nevědí, za jakých podmínek a zda vůbec budou moci třídenní akci v areálu ve Vesci uspořádat. Ředitel festivalu Pavel Mikez řekl, že čas na rozhodnutí si ponechají zhruba do poloviny května.

Benátská! patří mezi nejnavštěvovanější kulturní akce v Libereckém kraji, v důsledku koronavirové pandemie se ale loni nekonala. Před dvěma lety festival navštívilo přes 40 tisíc lidí. Ohrožený je i letošní 29. ročník s termínem od 22. do 25. července. Přípravy na něj však zatím pokračují. „Věříme, že to bude. Samozřejmě čekáme na stanovení jasných podmínek. Ta nejistota, to střídání ministrů a hygieniků a tak dále, tomu nenapomáhá," uvedl Mikez. Podle něj by potřebovali dopředu daná pravidla. „Aby člověk věděl, zda to má odpískat hned, nebo čekat. A aby se nestalo, že budou platit nějaké podmínky a za týden to bylo jinak," uvedl ředitel festivalu.

Mikez míní, že mají zhruba měsíc na to, aby padlo definitivní rozhodnutí. „S velkou variantou se pomalu loučíme, jsme ale připraveni i na nějakou menší," uvedl ředitel festivalu. Podle něj má smysl akci uspořádat, pokud by mohlo přijít alespoň 3000 až 5000 lidí. „Je to ale i o nastavení podmínek, zda s testováním nebo rouškami ano či ne. Nedovedu si moc představit, že budeme lidi testovat a říkat jim, že musí mít roušky," uvedl Mikez. Podle něj pro to ani nejsou jasně daná pravidla. „Není to vůbec dořešené. Když by měl test někdo pozitivní, kdo mu vrátí nebo nevrátí vstupenku. Jak dlouho by test platil, zda by se museli testovat i zaměstnanci, kapely. Touto cestou bychom jít nechtěli," dodal.

Kapely a zpěváky pro letošní ročník mají podle Mikeze předjednané. Zatím se počítá s vystoupením zpěváků Marka Ztraceného, Aleše Brichty, Janka Ledeckého, Lenky Filipové, Miro Žbirky, Sebastiana či rapera Lipa. Z kapel by se měly představit Mirai, Škwor, Rybičky 48, Tublatanka, Atmo music nebo Vypsaná fixa. Jejich počet by se podle Mikeze upravoval podle toho, co by v případě konání stanovená pravidla umožnila.

Zájem o vstupenky i s ohledem na nejistotu, zda Benátská! bude, není podle Mikeze zatím velký. Platí vstupenky pro loňský ročník a nových bylo prodáno minimum. „Řádově desítky," dodal ředitel festivalu. Kompenzace od státu za zrušený loňský ročník byly podle něj minimální. „Podmínky byly nastavené tak, že to byly jedno dvě procenta celkového obratu," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michael Daněk

Štítky kultura, pop, hudba, koronavirus, festivaly, Liberec, Benátská, festival, hudební skupina, vstupenka, Liberecký kraj, Miroslav Žbirka, Aleš Brichta, Janek Ledecký, Lenka Filipová, Marek Ztracený

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bude letos Benátská? Organizátoři s rozhodnutím počkají do května  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.