Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Severočeské muzeum je na návrat návštěvníků připraveno

V úterý se do Severočeského muzea v Liberci vrátí po více než třech letech návštěvníci. Muzeum bylo uzavřené už od 1. února 2018 kvůli kompletní rekonstrukci.

Muzeum sice po rekonstrukci slavnostně otevřeli 28. prosince, ale jen virtuálně. Zájemci mohli do muzea nahlédnout jen on-line prostřednictvím facebooku a youtube kanálu muzea. Teď budou mít možnost vidět rekonstruované interiéry naživo. Vstupné bude zdarma, řekl ředitel muzea Jiří Křížek.

„Zatím neznáme podmínky, musíme si zjistit všechny informace, zatím to máme jen z médií, nikdo to s námi nekonzultoval. Bude to hektické," dodal ředitel. Předběžně předpokládá, že vzhledem k rozloze historické budovy bude moci dovnitř až 300 návštěvníků. Vstupné zdarma je podle Křížka experimentem. „Budou mít možnost dobrovolně přispět na naše projekty, a uvidíme, jak moc nám to bude vydělávat," poznamenal. Zdarma bude podle Křížka základní vstupné, platit by měli návštěvníci nadstandardní programy nebo komentované prohlídky.

Otevření muzea se (doufejme) blíží a my se na vás pilně připravujeme ???? Nově máme v muzeu také muzejní shop, kde budete...

Zveřejnil(a) Severočeské muzeum v Liberci dne Pondělí 26. dubna 2021

Otevření muzeí a galerií dnes schválila vláda, týká se to od pondělí 3. května jen krajů, kde to dovoluje příznivá epidemická situace. Muzea a galerie se tak otevřou v Královéhradeckém, Plzeňském a Karlovarském kraji a také v Praze a Středočeském, Pardubickém a právě v kraji Libereckém. Podle ministerstva kultury budou moci lidé navštěvovat muzea, galerie a památky jen tak, aby jedna osoba uvnitř měla k dispozici 15 metrů čtverečních plochy. Návštěvníci musí dodržovat rozestupy, budou muset používat respirátory a povoleny nejsou skupinové prohlídky.

Severočeské muzeum v Liberci bylo založeno v roce 1873 jako uměleckoprůmyslové muzeum a v českých zemích je nejstarším svého druhu. Budova, ve které dnes sídlí, byla dokončena v roce 1898. Depozitáře ukrývají přes 700.000 sbírkových předmětů. Má bohatou knihovnu a tři sbírková oddělení - přírodovědecké, historické a uměleckohistorické. Expozice byly zastaralé, budova potřebovala zásadní modernizaci a bezbariérový přístup, dostala například i klimatizaci, moderní zabezpečení nebo osvětlení. Rekonstrukce přišla na 143 milionů korun a velkou část zaplatila Evropská unie.

Vstupní schodiště muzea nově střeží bronzové sochy lva a lvice z dílny známého českého výtvarníka Jaroslava Róny. „Počítal s nimi už původní projekt, při stavbě na ně ale tehdy nezbyly peníze," řekl Křížek. Budova se jich tak dočkala po 122 letech. Zcela nové jsou expozice muzea. „Inspirovali jsme se v Německu, představujeme sbírky v evropském kontextu," doplnil ředitel. Muzeum má podle něj i zcela novou stálou expozici Fragmenty Liberce věnovanou historii krajského města a regionu, nevyhýbá se ani temnému období nacismu. „Není to tabu, je to součást Liberce," dodal ředitel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Severočeské muzeum v Liberci

Štítky ČR, muzea, koronavirus, Liberec, muzeum, Severočeské muzeum v Liberci, Jiří Křížek, galerie, Facebook, Evropská unie, Jaroslav Róna, Temné období, Německo, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Severočeské muzeum je na návrat návštěvníků připraveno  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.