Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Až do konce června zachová Severočeské muzeum dobrovolné vstupné

Minimálně do konce června mohou návštěvníci zavítat na základní prohlídku do Severočeského muzea za dobrovolné vstupné.

Za první měsíc od otevření mělo přes 4000 návštěvníků, kteří zaplatili dohromady zhruba 130.000 korun, řekl ředitel muzea Jiří Křížek. „Považuji to za úspěšný experiment a teď nás čeká jednání se zřizovatelem, Libereckým krajem, co dál. Máme strategii, ale tu teď nechci zveřejňovat, protože nevím, zda se s tím kraj ztotožní, nebo ne," uvedl Křížek.

Muzeum se otevřelo na začátku května po více než třech letech. Od února 2018 bylo zavřené kvůli rekonstrukci za 143 milionů korun, pak kvůli koronaviru. Lidé po otevření přicházeli podle Křížka hlavně ve dnech, kdy nebylo venku hezky. "Dokud bylo počasí takové nevlídné, tak jsme měli návštěvnost pěknou. Když je krásné počasí, tak lidé nechodí, to ale platí pro muzea obecně," dodal.

V průměru jeden návštěvník Severočeského muzea zaplatil zhruba 30 korun, Křížek si ale nemyslí, že by vybrali více, když by měli stanovené pevné vstupné. Řada lidí by podle něj vůbec nepřišla. „Třeba rodiče s dětmi k nám dříve chodili strašně málo. Teď, když nemusí řešit vstupné, vidíme tam některé opakovaně a ve výsledku nám nějaké peníze nechají," uvedl Křížek.

Muzeum je nyní atraktivnější

Muzeum je nyní pro děti i dospělé atraktivnější, neboť proměnu prodělaly při rekonstrukci takřka všechny expozice a nově jsou i interaktivní. Děti nejvíce láká nová přírodovědná expozice, dospělí podle Křížka oceňují hlavně výstavu Liberec kontra Reichenberg. Radost má z toho, když návštěvníci zaplatí při odchodu. „My říkáme, oceňte nás podle toho, jak budete spokojeni, až si to všechno projdete. A ta částka, kterou bychom třeba jinak vybrali stejně velkou, má úplně jinou hodnotu, když to lidé dávají dobrovolně při odchodu," uvedl ředitel muzea. Peníze vybrané od návštěvníků podle něj investuje muzeum zpátky do výstav.

Severočeské muzeum v Liberci bylo založeno v roce 1873 jako uměleckoprůmyslové muzeum a v českých zemích je nejstarším svého druhu. Budova, ve které dnes sídlí, byla dokončena v roce 1898. Depozitáře ukrývají přes 700.000 sbírkových předmětů. Má bohatou knihovnu a tři sbírková oddělení - přírodovědecké, historické a uměleckohistorické.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto František Stein

Štítky muzeum, Liberec, vstupné, Severočeské muzeum, Jiří Křížek, Severočeské muzeum v Liberci, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Až do konce června zachová Severočeské muzeum dobrovolné vstupné  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.