Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Netflix sází na postapokalyptické sci-fi thrillery a příběh jeleního chlapce, HBO na terapii

S blížícím se příchodem letních prázdnin se nabídka streamovacích služeb zužuje, uplynulý týden však i přesto nabídl dvě novinky, které spojuje téma postapokalyptické budoucnosti, které ovšem každá z nich vykresluje odlišně. HBO pak přidává pokračování seriálu v Odborné péči, jehož českou verzí je Terapie.

Sweet tooth: Chlapec s parožím

Komiksové seriály jsou už pár let populární záležitostí. Ne každý z nich má ale v roli charismatického superhrdinu, jiné si musí vystačit s jinou hlavní postavou. Například s malým chlapcem, který je napůl jelen. A má parohy.

Osmidílný fantasy seriál Sweet Tooth: Chlapec s parožím se odehrává v době, kdy svět zastihne velká nebezpečná pandemie. Jelení chlapec se pak přidá k partě dalších podobných lidí a hybridních dětí a hledá odpovědi na otázku, kdo vlastně je. Po cestě ale čelí nástrahám a padouchům, kteří jej považují za stvůru a pokouší se jej zabít.

Jakkoliv to zní podivně a absurdně, jde v podstatě jen o koncept, kdy se lidé, kteří jsou nějakým způsobem jiní, bojí a hledají si svou komunitu a přejí si nemuset se ukrývat před postapokalyptickým světem. Dost možná má seriál nějaká filozofický podtext, ale divák stejně vidí jen malého chlapce a přemýšlí, proč zrovna parohy. Proč?

Teenagerům, kteří na podobných seriálech ulítávají, se asi Sweet Tooh: chlapec s parožím zavděčí, ale i tak jde jen o další z průměrných netflixovských fantasy seriálů, kterému v popularitě pomůže pouze to, že má nálepku „produkce: Robert Downey jr.“ – který však v chlapci s parožím stejně nehraje, ale aspoň epizodní rolička by řadu diváků donutila pustit si více než trailer. I tak si ale tuto temnou pohádku mladší ročníky užijí.

Sweet Tooth. Zdroj: Netflix

Probuzení

Dezorientace. Halucinace. Hysterie. Vypnutá elektřina na celém světě a nemožnost spát. Lidé panikaří a snaží se vrátit věci zpět do normálu. Bývalá vojenská důstojnice v podání Giny Rodriguez možná našla řešení. Řešením by ovšem byla její dcera, kterou by někteří klidně obětovali. Její matka ji však nedá.

Nadějný námět pohřbívá béčkový scénář a Probuzení je jen dalším sci-fi thrillerem z Netflixu, na který si za pár týdnů nikdo nevzpomene. Film by si mohl vyhrát s možnou apokalypsou nebo hledáním léku, nic takového se však neděje, a i přes to, že postavy ve filmu spát nemohou, pravděpodobnost, že u něj usnete vy, je velká.

Název Probuzení působí, že jej někdo přeložil bez znalosti kontextu, jelikož jak dívka tak ostatní jsou pořád vzhůru (tedy „Awake“), ale vzhledem k tomu, že si na snímek moc lidí nevzpomene, tak je to vlastně trošku jedno.

Probuzení mohlo následovat úspěšný Bird box, který ač je také z produkce Netflixu, se mohl opírat o kvalitní scénář a herecké výkony. Takže jestli vás zaujal popis filmu, ale rádi byste z něj měli i nějaký kulturnější zážitek, sáhněte spíše po Bird box, nebo můžete vyrazit do kina na Tiché místo: Část II, které má zatím podobně pozitivní ohlasy jako první díl.

Awake. Zdroj: Netflix

V odborné péči

Není tomu dávno, co byl v Česku populární seriál Terapie s Karlem Rodenem v roli psychologa, který se každý den v týdnu snaží pomoct jednomu ze svých pacientů. Nejedná se ovšem o původní český seriál, myšlenka je z ciziny a v USA právě běží čtvrtá řada seriálu V odborné péči, kterou můžete sledovat na HBO GO.

Nová řada přichází také s novou terapeutkou, kterou ztvárnila Uzo Aduba známá především ze seriálu Orange is the New Black. Ta se snaží pomoct trojici svých pacientů, z nichž každého trápí jiné problémy. A samozřejmě i ji pronásledují vlastní démoni, se kterými se musí vypořádat. S pokročilou dobou si seriál bere na paškál témata jako je pandemie, nebo významné kulturní a sociální konflikty ve společnosti posledních let. Empatická terapeutka řeší, jak se tyto věci podepsaly na jejích pacientech, ale i na ní samotné.

Každý díl tohoto psychologického dramatu má do půl hodiny, což je příjemná stopáž, díky které sezení svižně utíkají. Zajímavý je i samotný koncept. Kdyby vás však i přesto V odborné péči nenalákalo a fandíte spíše české tvorbě, sáhněte po neméně kvalitní již zmiňované Terapii, která taktéž řeší osudy pacientů, z nichž se v nejednom poznáte.

In treatment. Zdroj: HBO MAX

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky Netflix, seriál, film, tipy, HBO, Sweet Tooth: Chlapec s parožím, pacient, science fiction, thriller, Robert Downey Jr., Gina Rodriguez, Karel Roden, HBO Max, USA, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Netflix sází na postapokalyptické sci-fi thrillery a příběh jeleního chlapce, HBO na terapii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.