Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pocta Semaforu. Chystá se premiéra kabaretu s písněmi Suchého a Šlitra

Liberecké divadlo F. X. Šaldy připravuje revuální kabaret se známými písněmi Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. Hudební představení bude poctou divadlu Semafor. Liberecký činoherní soubor ve spolupráci s baletem a orchestrem ho v premiéře uvede v pátek. Autory scénáře jsou dramaturg Jiří Janků a režisér inscenace Šimon Dominik.

„Semafor je někde hluboce uložen v našich srdcích. Je to divadlo, které nás nesmírným způsobem oslovilo a nějakým způsobem vedlo naši divadelní cestu. Je to fenomén, který na divadelní scéně září do dneška," řekl Janků. Semafor vznikl v roce 1959 a zcela se vymykal tehdejší tvorbě. „Uvědomme si, že to byla doba vrcholného socialismu, kdy se v rádiu zpívaly budovatelské písně a Suchý se Šlitrem přišli s novou poetikou a dali celému národu, když to řeknu v uvozovkách, divadlo s lidskou tváří. Prostě divadlo o obyčejných věcech s nádhernými písničkami, a my jsme tomuto divadlu chtěli vzdát poctu," uvedl Janků.

Ze semaforských hitů pro představení vybral spolu s Dominikem 18 písní. „Byl to téměř nadlidský úkol, zvláště poté, kdy jsme si řekli, že chceme, aby v inscenaci zazněly i písně, které nejsou tolik známé. Snad se nám nakonec povedlo vše sestavit tak, aby byli diváci spokojeni, i když je nám jasné, že se budou ptát: A proč tam není tohle a tohle?," uvedl Janků.

Dominik vnímá tuto inscenaci nejen jako poctu Suchému a Šlitrovi, ale hlavně jako rozloučení s generací, která definovala českou populární kulturu na desetiletí dopředu. „A také jako přihlášení k jejímu odkazu. Nejde přece o to, kolik semaforských písniček se dnes ještě zpívá a kolik se bude zpívat za deset nebo 20 let. Ale o způsoby myšlení, o poetické principy, o kořeny humoru, o lidství, o vkus, o senzitivitu. A ty přežijí ještě hodně dlouho," uvedl Dominik.

Slavné evergreeny Suchého a Šlitra jsou v liberecké revue propojené příběhem klaunů, kteří diváky provázejí dobou od vzniku Semaforu až do Šlitrovy smrti v roce 1969. Suchého v libereckém kabaretu bude představovat ve dvojroli Martin Polách a Stavros Pozidis a Šlitra také ve dvojroli Martin Stránský a Ondřej Kolín. „Mě ta práce bavila, protože tam byla sranda. A jestli to bude lidi bavit, protože jim to aspoň trošku připomene to, co už třeba znají jen z televize, tak bude pro mě dobře," uvedl Stránský. V kabaretu se představí i další členové činohry a baletu. Hrát bude živá kapela pod vedením Dalibora Tuže.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DFXŠ/Petr Neubert

Štítky divadlo, činohra, premiéra, Liberec, Jiří Šlitr, Jiří Suchý, Jiří Janků, Divadlo Semafor, představení, Martin Stránský, balet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pocta Semaforu. Chystá se premiéra kabaretu s písněmi Suchého a Šlitra  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.