Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Festival Lípa Musica uvede v říjnu ve světové premiéře balet Stabat Mater

Světovou premiéru baletu Stabat mater uvede v rámci jubilejního 20. ročníku Mezinárodní hudební festival Lípa Musica. Na hudební zpracování soudobého italského skladatele Marca Rosana balet nastuduje soubor Dekkadancers pod vedením úspěšného tanečníka a choreografa Ondřeje Vinkláta. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí festivalu Lucie Johanovská. Původně plánovanou premiéru 7. října v Městském divadle Děčín navíc doplní druhé představení 10. října v Divadle F. X. Šaldy v Liberci.

Stabat Mater líčící bolest Panny Marie pod Kristovým křížem je odjakživa jednou z nejpřitažlivějších duchovních předloh, která zlákala nespočet hudebních skladatelů různých hudebních stylů a epoch. „Stabat Mater je látka, která není nikterak pozitivní. Vždyť matka přichází o syna! To, co tohle pochmurné téma zvelebuje a povyšuje, je právě hudba. A hudba, kterou napsal Marco Rosano, je přenádherná," řekl k projektu Vinklát.

Lípa Musica nabídne mimořádný umělecký zážitek ve světové premiéře za účasti skladatele Marca Rosana a v podání jednoho z předních souborů v oblasti současného tance u nás, ceněného pro výjimečnou pohybovou invenci, energii a virtuozitu. „Diváci se mohou těšit na dynamicky uchopenou choreografii. Dekkadancers je souborem, který je známý díky svému neotřelému humoru, který mnohdy jde až za hranu, ale zároveň choreografiemi," dodal choreograf představení.

Festival Lípa Musica začínal v roce 2000 jako přehlídka duchovní hudby s pěti koncerty, postupně se rozšířil i do sousedních regionů. Letos od 4. září do 28. října nabídne 22 koncertů a doprovodných programů včetně mistrovských kurzů a osmého ročníku pěvecké soutěže Lípa Cantantes na 16 místech Libereckého a Ústeckého kraje i saského příhraničí. Uměleckým garantem jubilejního ročníku se stal jeden z nejvýznamnějších komorních souborů současnosti – Pavel Haas Quartet, který se představí hned ve třech festivalových projektech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lípa Musica

Štítky hudba, balet, premiéra, festival, Česká Lípa, Stabat Mater, Mezinárodní hudební festival Lípa Musica, Městské divadlo Děčín, Liberec, představení, Panna Marie, divadlo, Pavel Haas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Lípa Musica uvede v říjnu ve světové premiéře balet Stabat Mater  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.