Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Máte ještě doma ručně šité roušky? Semilské muzeum z nich chce udělat výstavu

Během první vlny koronavirové pandemie mnoho lidí usedlo k šicím strojům a pustilo se do tvorby látkových roušek. A právě tyto podomácku vyrobené ochrany dýchacích cest nyní sbírá Muzeum v Semilech. Chce z nich udělat výstavu.

Muzejníci doufají, že jim lidé dodají roušky i s nějakým příběhem, který se k nim váže. Muzeum o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. „V časech koronavirových uzávěr jsme často přemýšleli nad tím, jak v této zvláštní době naplnit jedno ze základních poslání muzejní sbírkotvorné činnosti – tedy shromažďovat doklady života obyvatel v dané době. Zamýšleli jsme se, jaké předměty jsou nejvíce spjaty s ranou covidovou dobou, a vyšlo nám z toho, že jsou to jednoznačně látkové roušky," uvedl historik a správce muzejních sbírek Tomáš Chvátal.

Podle něj budou u nás asi už napořád spojené s příchodem nákazy, s jejich domácím šitím a sháněním materiálu. „Látkové roušky měly mnohdy zajímavý design, navíc se, i když to není dávno, staly díky změněným vládním nařízením a nástupu respirátorů opravdu již historickými kousky," řekl Chvátal. Podle něj jsou jednotlivé roušky navíc spjaté s konkrétními příběhy - komu patřily, kdo je vyrobil a co jejich nositelé v koronavirové době zažili. „Zároveň je rouška bezesporu symbolem této doby, pro jednoho kladným coby znamení odpovědnosti, pro jiného záporným coby symbol omezování svobod," dodal.

Rouška patří do muzea

Lidé mohou roušky vyráběné i kupované nosit osobně do muzea či zaslat poštou v obálce označené sloganem „Rouška patří do muzea". Ideální bude, pokud bude čistá, vypraná, vyžehlená a spolu s příběhem, který se k ní váže, zabalená v plastovém sáčku nebo papírové obálce. Lidé je mohou posílat anonymně, muzeu stačí, když bude u roušky uvedeno křestní jméno odesílatele, povolání a místo bydliště. „Primárně se soustředíme na Semily a okolí, ale budeme rádi i za zajímavé kousky odjinud. Pokud se nám zajímavých roušek sejde dostatek, rádi bychom je následně představili na výstavce v našem muzeu," dodal ředitel muzea Miroslav Šnaiberk.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Plzeň

Štítky muzea, koronavirus, Semily, muzeum, rouška, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máte ještě doma ručně šité roušky? Semilské muzeum z nich chce udělat výstavu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.