Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do Dnů evropského dědictví se zapojí přes 50 památek z Libereckého kraje

Do letošních Dnů evropského dědictví (DED) se zapojí přes 50 památek z Libereckého kraje, většina z nich tuto sobotu. Poprvé bude přístupná i bývalá slévárna Linser v Liberci, kterou chce radnice v budoucnu přeměnit na kulturně kreativní centrum. Jde o poslední stojící budovu továrního areálu založeného v roce 1858 Christianem Linserem, řekla mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová.

Uvnitř tzv. Linserky bude od 11. do 17. září výstava nazvaná Vize Papírového náměstí, kterou organizuje kancelář architektury města v chystané urbanistické soutěži pro přeměnu tohoto území, které se řadí mezi nejstarší v Liberci. Bývalá slévárna patří i mezi místa v Liberci, kde souběžně s DED bude týdenní festival Art Week. I proto uvnitř budou vystavená díla Patrika Adamce. „Patří mezi současnou sochařskou nastupující generaci. V Linserce představuje experimentální přístupy k tvorbě," dodala Kodymová.

V Liberci bude v sobotu v rámci Dnů evropského dědictví zpřístupněno 18 míst. A to včetně části kasáren využívaných armádními chemiky, honosné Strossovy vily, kde sídlí hygienici, či kamenolomu, kde budou komentované prohlídky a vystavené staré kamenické nástroje.

V sousedním Jablonci bude v sobotu otevřeno dokonce 19 památek. „Připravena je i rodinná trasa, exhibiční ražba nebo jízdy retro autobusem typu Škoda 706 RTO," uvedla Radana Schaeferová z příspěvkové organizace města Kultura Jablonec. Muzeum výroby korálků v sobotu otevře novou expozici skleněných jehlic a broží. Exhibiční ražbu pro návštěvníky bude mít uměleckoprůmyslová škola.

Vyrazit ale bude možné v sobotu i do dalších částí kraje, seznam zapojených památek do DED je na webu. „Jedná se o velmi oblíbenou akci, díky níž se zájemci dostanou do přístupných památek i do zajímavých objektů, které bývají běžně návštěvníkům uzavřené,“ uvedla krajská náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Květa Vinklátová. Na Českolipsku bude otevřená například sušárna chmele v Dubé nebo za více než 100 milionů obnovený poutní areál v Horní Polici. Komentované prohlídky budou v expozice železničního muzea v Martinicích v Krkonoších, na hradě Valdštejn v Českém ráji bude pouť a Jilemnice chystá komponovaný pořad k 125. výročí narození spisovatele Jaroslava Havlíčka. V neděli se v Pěnčíně na Jablonecku bude konat podzimní pouť k uctění Povýšení svatého kříže. Je to tradiční kulturní akce na Krásné - Kittelovsku, při níž se návštěvníci dostanou do kostela sv. Josefa, na faru i do opraveného Kittelova domu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky památky, turistika, Liberecký kraj, Dny evropského dědictví, Liberec, radnice, Jaroslav Havlíček, Květa Vinklátová, Jablonec, Škoda 706 RTO, architektura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Může nám kecálistka liberecké radnice Jana Kodymová osvětlit, jak je to s Centrem Vlasty Buriana, na kterém se prošustrovaly prachy z EU i města pro aktuálně kdovíjaké účely? Nemluvě o tom, že ta budova je hnus černej? Linserka je další objekt? Tady něco smrdí... A Papírák a kšefty města se Synerem už snad ani nekomentovat.

Úterý, 7. září 2021, 11:18Odpovědět

Do Dnů evropského dědictví se zapojí přes 50 památek z Libereckého kraje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.