Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Chceme SPORTFILM otevřít fanouškům, říká ředitelka festivalu Renáta Balašová. Festivalový den proběhne ve čtvrtek ve Varšavě

PR článek

Už ve čtvrtek proběhne v kině Varšava festivalový den festivalu SPORTFILM. Festivalu, který před loňským ročníkem prošel restartem. A zatímco ještě nedávno se hlásilo 40 filmů, letos jich je téměř 400. A plány má do budoucna velké, chce se stát festivalem na úrovni toho karlovarského. O SPORTFILMu jsme si povídali s jeho ředitelkou Renátou Balašovou.

Festival jste si vzala na starost před loňským ročníkem. Jak velkou cestu od té doby ušel?
Starost to v žádném případě není, SPORTFILM mi dává obrovskou radost z toho, že inspiruje lidi sportovat, utužovat charakter, vede k vytrvalosti a cílevědomosti. A to se pak může propsat do jejich životů. Ne náhodou máme hlavní slogan My sport – My life. Ke změnám došlo a bude docházet, otevíráme se světu online a hlavně sportovním fanouškům. Největší změna je možnost přihlašování filmů prostřednictvím celosvětové platformy Filmfreeway a zdarma online přehlídka soutěžních filmů u nás na webu od 16. září do 10. října.

Jaké filmy vybrala odborná porota do finálového večera?
Odborná porota za vedení sportovního historika doc. Františka Koláře a ve složení například režisér Radim Špaček, sportovní komentátor ČT Jakub Bažant nebo olympijský bronzový medailista ve skoku na lyžích František Jež, vybrala 11 filmů. Za mne bych dala festivalový tip na film Smečka z prostředí českého mládežnického hokejového týmu, kde se řeší i šikana. Velmi inspirativní je film Mr. Kriss, jde o portrét českého talentovaného breakdance tanečníka, který inspiruje celý svět svou energií i odhodláním nevzdat se ani v krizových situacích. Ukazuje divákům, že i pocit odlišnosti může vést na vrchol. Ze zahraničních bych doporučila Beyond the fence (Za plotem), v kterém mladá íránská dívka Behnaz miluje fotbal, obdivuje Messiho a sama je talentovaná fotbalistka. Na malém íránském městě se však musí utkávat s mnoha společenskými předsudky, aby naplnila svou touhu hrát za íránskou ženskou fotbalovou reprezentaci. Za shlédnutí také určitě stojí film Rio or Burst. Vypráví příběh mladé snowboardistky, která po těžkém úrazu páteře odmítá brát život s handicapem jako brzdu. Rozhodne se proto nominovat na paralympijské hry v Riu de Janeiro 2016 v tenise vozíčkářů, což se jí nakonec díky úpěnlivé vůli podaří.

Jak bude probíhat festivalový den, na koho se diváci mohou těšit?
Program Festivalového dne ve čtvrtek 30. září v legendárním kině Varšava startujeme přehlídkou finálových snímků od 13 hodin a končíme filmový maraton ve 23 hodin. Mezi čestnými hosty přivítáme předsedu Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala, ředitele ČT Sport Jiřího Ponikelského, ze sportovců horolezkyni Kláru Kolouchovou (vítězka loňského SPORTFILMu) a jako perličku uvedeme Karlose Vémolu. Hlavní cenu bude předávat pan primátor Jaroslav Zámečník a přivítáme náměstka pro sport Libereckého kraje Dana Ramzera. Posledním dvěma pánům, potažmo institucím patří velký dík za finanční podporu. Vrcholem celého festivalu je právě slavnostní galavečer, který moderuje Petr Svěcený a zazpívá Dasha.  Vstupenky jsou na vše zdarma, jen je potřeba si udělat rezervaci přes systém kina Varšava včas, kapacita je velmi omezená. Navíc každý festivalový divák dostane od Pivovaru Svijany na výběr alko nebo nealko jako dárek.

Chystáte i doprovodný program? Na náměstí před radnicí už je k vidění výstava fotografií ze dvou olympiád v Tokiu.
Liberečané a návštěvníci Liberce mají možnost si prohlédnout unikátní výstavu Olympijské Tokio, která přímo před radnicí nabízí 20 velkoformátových fotografií z olympiády z roku 1964 třeba s Věrou Čáslavskou a pak letošní medailisty. Je zajímavé si porovnat historii se současností. Výstava je jakýmsi pokračováním výstavy v Národním muzeu, která pro zájem návštěvníků byla prodloužena až do konce tohoto roku. Naše výstava není k dispozici v jiných městech. Je to taková pozvánka na SPORTFILM a na výstavu v Praze.

FESTIVALOVÝ DEN 30. 9. 2021, KINO VARŠAVA LIBEREC

Blok od 13 do 15 hod. – SPORTFILM finálové snímky   

Blok od 15 do 17 hod. – SPORTFILM esport: film od RED BULL MEDIA HOUSE a beseda s manažerem týmu Sinners, Moritzem Straube

Blok od 17 do 19 hod. – SPORTFILM Smečka a beseda s režisérem Tomášem Polenský, hercem Petrem Kadahem a trenérem Filipem Pešánem

Blok od 20 do 21:30 hod. – SPORTFILM galavečer s předáváním cen, moderuje Petr Svěcený, zazpívá Dasha

Blok od 21:30 do 23:30 hod. – SPORTFILM finálové snímky

Kina letos ovládl sportovní film Zátopek. Bude na SPORTFILMu soutěžit?
Bohužel se sešla termínová kolize a v době premiéry filmu Zátopek, o který jsme samozřejmě velmi stáli, končilo přihlašování filmů. Věříme, že film bude soutěžit dle své časové příslušnosti až v dalším ročníku, tedy jubilejním 25. Pak má velké šance zabojovat o cenu na finále mezinárodního festivalu World FICTS Challenge v Miláně, jak už se jednou české tvorbě podařilo. Film České televize Zlatý podraz získal v roce 2019 prestižní ocenění Guirlande d´Honneur, které má význam sportovního Oscara. Liberecký SPORTFILM je totiž součástí tohoto mezinárodního festivalu a od nás nominujeme snímky do Milána.

SPORTFILM má velkou historii, jde o 24. ročník, moc se o něm ale nikdy nevědělo. Jak to chcete změnit?
Otevřít se fanouškům sportu, nejen být pro odbornou veřejnost. Realizujeme klasickou mediální kampaň, což znamená prezentace v regionu formou plakátů, festivalových novin, výstavou a plošně Facebook, Instagram, radio Blaník. Díky patří České televizi za podporu a možnost představit festival v pořadech typu Dobré ráno, Sama doma, Branky body vteřiny apod. Také jsme organizovali Festivalový běh krytem civilní obrany, což byl velký adrenalin a zábava pro širokou veřejnost.

Plán prezidenta festivalu Leona Jakimiče je mít z festivalu dvojku za Karlovými Vary. Jde toho vůbec dosáhnout?
Leon je velký vizionář a má dar lidi i projekty posouvat. Věřím tomu, protože když chcete s někým spolupracovat, děláte to ve svém volném čase, tak silný motiv je víra v tým a ten máme spolehlivý.

Stále nám pomáhají zakladatelé Pavel Landa a Vladimír Boháč. Produkci kolem grafiky, tiskovin a přípravy filmů pro projekci zajišťuje fenomén Liberce firma Kalendář Liberecka v čele s Pavlem Michalem. Doprovodné akce sportovního charakteru jako je náš Festivalový běh krytem připravuje Pavel Hůza, který je již 25 let organizátorem největšího a nejznámějšího závodu na horských kolech ČT Author Cup.

Sportfilm roste, na liberecký festival se přihlásilo skoro 400 filmů

Festival sportovních filmů Sportfilm se v Liberci koná téměř čtvrtstoletí. Loni proběhl restart přehlídky a letošní ročník přináší souboj téměř čtyř set snímků se sportovní tematikou. Festival už vlastně začal, odborná porota vybírá snímky do...

Opíráme se o liberecké zázemí a využíváme zkušených spolupracovníků v regionu. Jediný, kdo není místní je Kryštof Šafer, dramaturg festivalu, ale to je zase dlouholetý kamarád, mimo jiné producent sportovních filmů jako je třeba o žokejovi Váňovi.

Takže jako jsou Karlovy Vary spojeny s filmovým festivalem, tak Liberec by měl být synonymem SPORTFILMu, protože které jiné město v České republice by mělo být nazýváno městem sportu a filmu?

Jaká je vaše ideální představa festivalu? Jak by měl SPORTFILM vypadat?
Festival má renomé u odborné veřejnosti a obrovský nárůst v počtu přihlášených filmů. Ze 30 až 40 v minulosti je to letos téměř 400 snímků a ze 70 zemí z celého světa. Nyní potřebujeme ukázat festival i fanouškům filmů a sportu vůbec. Naše představa je, že se SPORTFILM profiluje jako multikulturní a sportovní událost, která nabídne sportovní filmy i doprovodné akce typu výstavy, workshopy, besedy s tvůrci, happeningy a sportovní akce jako už máme Run Czech a ČT Author Cup. Rádi bychom festival rozšířili na více festivalových dnů a pozvali i klasické baťůžkáře.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky sportfilm, festival, sport, Varšava, balašová, film, kino, výstava, Česká televize, olympijské hry, Liberec, Dagmar Sobková, Leon Jakimič, Petr Svěcený

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chceme SPORTFILM otevřít fanouškům, říká ředitelka festivalu Renáta Balašová. Festivalový den proběhne ve čtvrtek ve Varšavě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.