Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

EURONISA připravuje jubilejní pětadvacátý ročník benefiční aukce. Letos se bude dražit online

Nadace EURONISA chystá další ročník tradiční benefiční aukce na podporu neziskových organizací v Libereckém kraji. Letos jde o jubilejní pětadvacátý ročník. Samotná aukce proběhne kvůli covidové situaci online na internetu, i když organizátoři doufali, že se vrátí k živé dražbě v liberecké galerii. Tam proběhne vernisáž a předaukční výstava necelých dvou stovek uměleckých děl.

„Ačkoli lidé z kanceláře nadace připravovali vše na to, aby se mohla benefice uskutečnit v Oblastní galerii Liberec, rozhodla se, kvůli zpřísňujícím vládním opatřením a rostoucímu počtu osob s covidem v nemocnicích, ji uskutečnit na aukčním portálu společnosti Prague Auctions,“ vysvětlil ředitel nadace EURONISA Petr Dušák.

Aukce tak proběhne v sobotu 20. listopadu od 14 hodin online, už 11. listopadu se ale koná vernisáž všech aukčních děl, předaukční výstava pak v galerii potrvá až do čtvrtka 18. listopadu, vždy v otevírací době galerie. „Na vernisáž přijal pozvání výtvarník Pasta Oner, který patří k jedněm z mála u nás, kterému draží jeho díla světově proslulá britská aukční síň Sotheby´s," řekl ředitel nadace.

Dražit se bude celkem 180 uměleckých děl od 126 výtvarníků. „Dražba má za cíl získat finanční prostředky, a podpořit jimi ještě v letošním roce projekty neziskových organizací působících v sociální oblasti v našem regionu,“ doplnil.

Všechna díla už mohou zájemci vidět práv na webových stránkách aukčním portálu Prague Auctions www.pragueauctions.cz. Tam proběhne i aukce. „Důležité je, že nebude k vydraženým dílům účtována aukční přirážka. Díky „svižnějšímu“ tempu aukce na internetu jsme mohli zařadit i ta umělecká díla, která se nevešla do tištěného katalogu,“ upřesnil Petr Dušák.

Právě tištěný katalog si mohou zájemci objednat na čísle 777 363 171. Aktuality z chystaného dění je možné sledovat na facebookovém profilu „Benefiční aukce umění“ a na stránkách www.euronisa.cz.

Svá díla do aukce darovali například Pasta Oner, Stanislav Kolíbal, Tomáš Bím, Jiří Anderle, Jaroslav Wasserbauer, Šárka Radová, Jan Kanyza nebo Jiří David. Vyvolávací ceny začínají na 200 korunách, nejdražším dílem je Thief Pasty Onera s vyvolávací cenou 48 tisíc korun.

Benefiční aukce Nadace EURONISA vynesly od roku 1997 již více než 16 miliónů korun a patří k tradičním regionálním akcím. „Nákupem uměleckého díla můžete udělat radost nejen sobě, ale třeba obdarovat i své blízké originálním vánočním dárkem, a zároveň tak pomůžete potřebným lidem žijícím v Euroregionu Nisa,“ uzavřel ředitel.

Nadace EURONISA

Křesťanská Nadace EURONISA vznikla v roce 1995 z podnětu libereckého sboru Jednoty bratrské. Od svého založení rozdělila potřebným přes 36 milionů korun a podpořila jimi více než tři sta organizací. Finanční prostředky nadace získává nejen z výnosů nadačního jmění, ale i z darů firem a jednotlivců či z benefičních akcí. Další aktivitou je veřejná sbírka „Pozvedněte slabé!“, jejímž patronem je herec Jiří Lábus.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nadace Euronisa

Štítky euronisa, nadace, nadace euronisa, aukce, dražba, umění, Liberec, galerie, umělecké dílo, Liberecký kraj, Pasta Oner, Jiří Lábus, Jiří David, Stanislav Kolíbal, Tomáš Bím

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

EURONISA připravuje jubilejní pětadvacátý ročník benefiční aukce. Letos se bude dražit online  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.