Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vánoce si užijete se Zdeňkem Troškou nebo s povedenou Princeznou zakletou v čase

O Vánocích se všichni těší nejvíce na pohádky. Na Netflixu i HBO GO najdete jak oblíbené klasiky, tak americké animované filmy. Zaměřili jsme se ale i na dvě novinky. Příběh pejska Gumpa s Bolkem Polívkou a Evou Holubovou nebo katastrofický film s Geraldem Butlerem.

České klasiky na Netflixu

Pokud vám nabídka českých televizí nebude vyhovovat, nemusíte pro pohádky chodit daleko. Najdete zde například pohádky Nejkrásnější hádanka s vychytralou princeznou Veronikou Khek Kubařovou, nebo Čertoviny s pekelníkem Jakubem Prachařem, obě od Zdeňka Trošky. Jeho příznivci si můžou pustit i Princeznu ze mlejna II. Dále vás mile překvapí kouzelná Princezna zakletá v čase, což je jedna z nejpovedenějších českých pohádek posledních let, navíc si pohrává s motivem opakování jednoho dne pořád dokola. Nejen malé diváky pak potěší i Hodinářův učeň s Viktorem Preissem a Janou Plodkovou nebo Čertí brko s Janem Cinou a Ondřejem Vetchým.

Pro starší osazenstvo je tady třeba snímek Křídla Vánoc s Richardem Krajčem a Vicou Kerekes, který se odehrává převážně v nákupním centru. Celá rodina určitě uvítá nesmrtelnou komedii století S tebou mě baví svět nebo adaptaci oblíbené knihy Evžena Bočka Poslední aristokratka. Spíše pro starší publikum je pak komedie s Annou Polívkovou Ženská na vrcholu, další komedií z hor je Špindl nebo film Šťastný nový rok plný českých a slovenských hvězd, jako jsou Táňa Pauhofová či Jiří Bartoška.

I v cizině se však rodí povedené snímky vhodné pro vánoční čas. Španělský animák Klaus o začátcích Santa Clause byl nominovaný na Oscara a odnesl si i cenu BAFTA za nejlepší animovaný film. Doprovází jej Polární express, Shrekoleda nebo Čtvery Vánoce s Reese Whiterspoonovou i oba díly Vánoční kroniky se Santou Kurtem Russellem.


Zdroj: Bohemia MP

Vánoce s HBO GO

Nabídka HBO není sice tak pestrá jako na Netflixu, i tady se ale najde pár povedených snímků pro zpříjemnění sváteční nálady. Milovníci kouzelného světa Bradavic jistě budou nadšeni všemi snímky ze série Harry Potter. Novinkou je pak reality-show Harry Potter: Bradavický turnaj čtyř kolejí. V tomto čtyřdílném pořadu se k příležitosti výročí dvaceti let od uvedení prvního filmu série představí fanoušci ságy, kteří budou mít šanci prověřit své znalosti. Na vítěze turnaje pak čeká trofej.

Z novinek je tady i romantická komedie Nelíbej muže ve vánočním svetru o svátcích svobodné matky, která bude Štědrý den poprvé trávit sama. Pro malé i velké jsou v nabídce další oblíbené filmy: Ledové království (oba díly), Kouzelná chůva, Shrek, americká Popelka z roku 2015 nebo rodinná komedie 8bitové Vánoce zasazena do 80. let, kdy je snem malého chlapce dostat od Santy nejlepší videoherní systém. Vybere si opravdu každý.


Zdroj: HBO MAX

Gump - pes, který naučil lidi žít

Filmy o zvířatech buď milujete, nebo nesnášíte. Už když začne pes hlasem Ivana Trojana vyprávět příběh je tedy jasné, jestli budete Gumpovým příznivcem či nikoliv. Cestu odloženého toulavého pejska režíroval F. A. Brabec, který má občas lepší den (Kytice), jindy zase horší (Vánoční kameňák). Naštěstí se tento rodinný film řadí k jeho povedenějším kusům. Vidění světa psíma očima je milé, dává příběhu jinou perspektivu.

Film je nabitý známými českými herci. V popelnici pejska objeví Bolek Polívka, který se ho ujme a představí mu i svou blízkou přítelkyni Evu Holubovou. Na své cestě dále Gump potkává Ivanu Chýlkovou, Karla Rodena, Richarda Krajča či Patricii Pagáčovou. Ti všichni a mnozí další vám navodí rodinnou pohodu a možná ukápne i nějaká ta slza.


Zdroj: Bioscop

Greenland: Poslední úkryt

Matador akčních filmů Gerard Butler se vrací v katastrofickém thrilleru. Spolu s manželkou a synem se vydávají na nebezpečnou cestu, aby se ukryli před kometou, která se řítí k Zemi. Byli totiž domobranou vybráni pro přemístění do nouzového úkrytu. Nikoho ze svých přátel však s sebou vzít nesmí, což na sousedské sešlosti vytvoří poměrně negativní atmosféru. A tak se v rychlosti sbalí, namažou svačinu a vyjedou.

Je škoda, že speciální efekty místy nepůsobí důvěryhodně, což občas ubírá pozornost od vnímání děje. Ovšem na žánr katastrofického filmu má Greenland celkem slušné dialogy, dramatické scény působí přirozeně, například když Butlerovu rodinu sousedka žádá, ať zachrání i její malou dceru. Byli všichni evakuovaní vybráni náhodně, nebo jsou předurčeni k něčemu většímu? Odpověď najdete na Netflixu, kde je film s českými titulky.


Zdroj: Netflix

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Netflix, Bioscop, HBO MAX, Bohemia MP

Štítky Netflix, HBO Go, recenze, seriály, filmy, Vánoce, Zdeněk Troška, pohádka, Gump – pes, který naučil lidi žít, Bolek Polívka, Eva Holubová, Gerald Butler, film, komedie, Richard Krajčo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Vánoce si užijete se Zdeňkem Troškou nebo s povedenou Princeznou zakletou v čase  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.