Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kdo získá letošní titul Historické město roku? V kraji soupeří Lomnice nad Popelkou, Jilemnice a Dubá

V Libereckém kraji bojuje o letošní udělení titulu Historické město roku Jilemnice, Lomnice nad Popelkou a Dubá. V soutěži, kterou vyhlašuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, soupeří přihlášená města o Cenu za přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2021.

Ze tří krajských zástupců vybere odborná porota vítěze, který postoupí do celostátního kola. „Porotní komise složená ze zástupců Ministerstva pro místní rozvoj, krajského garanta Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci vybere již koncem ledna krajského vítěze,“ uvedl Václav Němec, garant soutěže z Národního památkového ústavu.

Historické město roku je tradiční soutěží již od roku 1994. V minulosti se vítězem stalo například Znojmo, Kutná Hora, Štramberk nebo Beroun. V loňském roce zvítězil Havlíčkův Brod.

V letošním roce reprezentuje Liberecký kraj město Dubá, která se loni stala krajským vítězem. Během loňského roku se město zaměřilo na řadu památek nejen v městské památkové zóně. „Takovým příkladem může být i obnova unikátní sušárny chmele,“ informovala mluvčí libereckého pracoviště NPÚ Alžběta Sakařová s tím, že Dubá se pustila se v uplynulém roce pustila také do oprav kostela Nalezení sv. Kříže.

Druhým krajským soutěžícím je město Jilemnice, která je držitelem celorepublikové titulu Historické město z roku 2012. V loňském roce v Jilemnici dokončili rekonstrukci exteriéru školy v Komenského ulici. „Na tomto místě bylo také v loňském roce zrestaurováno sousoší sv. Kříže. Regenerace zóny v Jilemnici probíhá dlouhodobě a ustavičně,“ komentovala mluvčí.

Posledním letošním krajským zástupcem je Lomnice nad Popelkou. Zde v posledních letech došlo na opravu téměř všech kulturních památek v městské památkové zóně. „Pozornosti se dostalo i samotnému prostoru Husova náměstí. Velké opravy zaznamenal také místní zámecký objekt,“ přiblížila Sakařová. Celkový letošní vítěz, který obdrží titul Historické město 2021 a také finanční odměnu ve výši jednoho milionu korun, bude vyhlášen do března.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Liberecký, historické město, soutěž, Lomnice, Dubá, Jilemnice, Lomnice nad Popelkou, Liberecký kraj, městská památková zóna, Národní památkový ústav, Česko, Morava, Slezsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo získá letošní titul Historické město roku? V kraji soupeří Lomnice nad Popelkou, Jilemnice a Dubá  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.