Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberecká činohra uvede adaptaci komiksového románu Alois Nebel

Liberecká činohra uvede adaptaci komiksového románu Alois Nebel z prostředí Sudet, který napsal Jaroslav Rudiš. Známá je i stejnojmenná filmová verze. Inscenaci v premiéře nabídne činohra v pátek v Malém divadle. Podle režiséra Adama Skaly bylo náročné komiks převést do divadelní podoby, filmovým zpracováním se podle něj ale neinspirovali.

„Udělali jsme z toho detektivku, kam se ztratila matka Aloise Nebela v roce 1945," řekl Skala. Rudiš se podle něj na vytvoření divadelní inscenace nepodílel. „Popřál nám hodně štěstí a řekl, ať si s tím děláme, co chceme," řekl režisér. Rudiš by měl být přítomen na páteční premiéře.

Komiksový román o skromném výpravčím, který žije na zapadlém horském nádraží v Bílém Potoce, je podle Skaly velmi propletený - jsou v něm minulost, sny i přítomnost. „Tomu hrozně svědčí forma komiksu, kdy se můžete vracet, otáčet stránky, zůstat na jednom políčku jak dlouho potřebujete, vy jako čtenář," řekl režisér. To podle něj v divadle nejde. „Takže my jsme vlastně hrozně dlouho ještě na zkouškách pracovali s nějakým textem, který jsem přinesl, ale hledali formu toho, jak ten příběh odvyprávět. Jak odvyprávět těch několik dějových a časových rovin tak, aby nestály vede sebe, ale tvořily jeden příběh, proplétaly a vytvářely efekt příčin a důsledků, o kterých si myslím, že to je," řekl režisér.

Výsledek se podle něj zásadně liší od první verze, s níž přišel na první zkoušku. „Tři čtyři týdny jsme přepisovali, hledali a zkoušeli, co nám bude fungovat, v čem bude hercům komfortně," dodal.

V hlavní roli výpravčího se představí Václav Helšus. Ani on si nedokázal původně představit, jak bude možné převést komiks do divadla. „Pak jsme dostali text, a to vypadalo hodně zajímavě, protože dala se z toho udělat moderní divadelní hra," řekl Helšus. Postava výpravčího mu je charakterově blízká. „Tím, že má ten vnitřní svět a vidí některé věci, co se už staly, možná vidí dopředu trochu. A v tom dennodenním, řekněme šedivém, světě má takové ostrůvky své vlastní fantazie a tam se já rád pohybuji také," dodal. V dalších rolích hrají Jana Hejret Vojtková, Tomáš Impseil, Přemysl Houška, Eliška Jansová, Jaromír Tlalka či Tomáš Holý.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky ČR, divadlo, premiéra, činohra, Liberec, román, režisér, Jaroslav Rudiš, Adam Skala, komiks, Sudety, Metzlův dům, Václav Helšus, Tomáš Holý, Eliška Jansová, Bílý Potok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká činohra uvede adaptaci komiksového románu Alois Nebel  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.