Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Svobodu a slávu Ukrajině, znělo centrem Liberce, které zaplnily stovky lidí

Svobodu a slávu Ukrajině, znělo v úterý centrem Liberce. Náměstí před radnicí zaplnily stovky lidí, kteří přišli podpořit Ukrajinu v boji s ruskou armádou. Mnozí z nich ale také využili příležitosti, protože benefiční koncert pro Ukrajinu byl po dlouhých měsících první velkou kulturní akcí, při níž už nebylo nutné dodržovat žádná koronavirová opatření. V programu se představily místní kapely ale také řada hudebníků s ukrajinskými kořeny.

Na hlavním libereckém náměstí zazněly i ukrajinská a vzápětí i česká hymna v podání sólisty opery libereckého divadla a rodáka z Ukrajiny Andrije Škurhana, kterého doprovodil liberecký dětský sbor Severáček. V podání dětského sboru pak zazněla kromě jiného i kultovní Modlitba pro Martu. Barytonista dnes nebyl jediným Ukrajincem, který se na programu podílel. Vystoupili také třeba bubeníci ze Souboru bicích nástrojů Aries při Základní škole Jabloňová v Liberci, který založil a vede ukrajinský pedagog a muzikant Sergij Grigorenko.

Ukrajinci mohou v regionální dopravě jezdit zdarma. V Liberci také otevřelo centrum pro uprchlíky

Liberecký kraj rozhodl o zavedení přepravy zdarma pro Ukrajince, k prokázání jim stačí jen pas. Opatření platí do odvolání a vztahuje se na území integrovaného systému dopravy IDOL v rámci regionální dopravy a na MHD v Jablonci nad Nisou,...

„Město Liberec schválilo prvních osm milionů korun na pomoc Ukrajině a ukrajinským uprchlíkům. Máme tu asi 50 osob, kterým aktuálně poskytujeme pomoc," řekl při té příležitosti liberecký primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Připomněl události ze srpna 1968, kdy Československo okupovala vojska Varšavské smlouvy a kdy do jednoho z domů právě na Benešově náměstí narazil jeden z tanků okupantů, kteří do země přivezli nesvobodu a ponížení. „V takové situaci je dnes Ukrajina, povinností každého z nás je proti tomu vystupovat, upozorňovat na to a bojovat proti tomu," zdůraznil.

Návštěvníci benefice mohli přispět do sbírky Českého červeného kříže na pomoc Ukrajině s číslem účtu: 333999/2700, variabilní symbol 1502, ať už prostřednictvím QR kódu nebo dárcovských sms. U náměstí byl také stan Českého červeného kříže, kam lidé neustále přinášeli materiální pomoc. „Na stanici hasičů v Šumavské ulici je to pro mě z ruky, tak se mi to hodilo," řekla jedna z žen, která přinesla plnou tašku, z níž vytahovala karimatky, spacáky a další potřebné věci.

„Chci poděkovat všem, kteří pomáhají, ale je jasné, že doba, kdy budeme muset pomáhat, nebude úplně krátká. Proto ve všech krajích vznikají asistenční centra na podporu lidí, kteří utíkají před válkou. My jsme ho dnes otevřeli v budově D u krajského úřadu, kde bylo očkovací centrum. To vypneme do konce týdne," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který přišel účastníky akce pozdravit. Očkovat se pak podle něj bude v areálu liberecké nemocnice a uvolněné prostory budou sloužit pro dočasné ubytování a další služby pro uprchlíky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, hudba, boje, Liberec, Ozbrojené síly Ruské federace, Starostové pro Liberecký kraj, Český červený kříž, Martin Půta, Jaroslav Zámečník, Krajská nemocnice Liberec, Československo, Varšavská smlouva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svobodu a slávu Ukrajině, znělo centrem Liberce, které zaplnily stovky lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.